Omställningen till fossila drivmedel sker inte som påhejarna beskriver. Varför skulle så många frivilligt bedriva detta självplågeri som kraftigt påverkar deras ekonomi?  

Knappast för att de vill, utan för att de är så illa tvungna. 

– Risken är att detta drar upp priserna och påverkar exporten vilket i sin tur gör att vi tappar arbetstillfällen och påverkar välfärden, säger Stefan Espersson, vd för Esperssons Åkeri i Hörby.

Priserna är höga runt om i Europa, men i Sverige är de högre. 60 procent av bensinpriset är skatt, och vi har en av världens högsta koldioxidskatter. År 2018 infördes en reduktionsplikt för att öka inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel. Reduktionsplikten ökar över tid – i januari 2022 höjdes den för bensin med 30 procent, vilket leder till ännu högre pumppriser. 

– Det är inte bara det att literpriset har höjts, förbrukningen gör också det när dieseln blandas ut. Det bästa för hela samhället hade varit att köra ner reduktionsplikten till samma nivå som resten av EU, säger Mattias Blomberg som driver JB trailer.

Majoriteten av landets företagare vill minska sina utsläpp. Hälften har redan vidtagit utsläppsminskande åtgärder. Kostnader är det främsta hindret för små och medelstora företag att ställa om. Går en för stor del av intäkterna till skatter så minskas utrymmet att investera i utsläppsminskande åtgärder.  

– Om jag som åkare ska köpa en mer miljövänlig lastbil så ska det sänka mina kostnader. Då är jag med till 110 procent, säger Blomberg.

Företagarna vill se en helhet där ökade kostnader i form av flera olika styrmedel inte hindrar omställningen. De höga priserna måste motarbetas.   

  • Avskaffa BNP-indexeringen helt (årlig uppräkning av bensin- och dieselskatten).  
  • Sänk energiskatten på bensin och diesel för att kompensera priserna som stegrat.  
  • Bygg ut laddinfrastrukturen i hela landet.
  • Säkra elförsörjningen långsiktigt. En påskyndad elnätsbyggnation krävs i hela landet för ökad nätkapacitet. Dessutom behöver kärnkraftens roll i systemet säkras. 

Företagen vill ställa om, men varje politiskt hinder och varje ökad kostnad gör det svårare. Vill beslutsfattarna, från kommun till riksdag och regering, att omställningen på riktigt ska nå våra län måste de lyssna på de små och medelstora företagen.