För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Femton tips för ett mer produktivt kontor

Här tipsar vi om hur du ökar produktiviteten och får ditt team att trivas bättre på kontoret.
Publicerad 26 sep 2022
GRO36 i Jönköping är ett populärt kontor för entreprenörer. Foto: GRO36.

Piggare med rätt ljus

Hemma har vi ofta ett varmare ljus som skapar trivsel. Men på kontoret rekommenderas ett något kallare ljus. Då håller vi oss piggare och mer effektiva. Se också till att ha ordentligt med ljus, annars tappar vi fokus. Ta tillvara dagsljuset. Frågan om ljuset på arbetsplatsen bör ligga i topp på din att-göra-lista, menar kontorsinredarna på IKEA.

Ta del av medlemserbjudanden från IKEA! Exklusivt för dig som är medlem.

Fel färg ökar stressen

Forskning visar att starka färger ökar stressen. I en kontorsmiljö rekommenderas jordnära och harmoniska färger, exempelvis beige, grå och brun i olika nyanser. Undvik rött, gult och orange.

Rätt färg gör oss kreativa

Blått kan ha en lugnande effekt och samtidigt öka kreativiteten.

Ta ut svängarna i konferensrummet

Att välja udda stolar och våga kombinera färger bidrar till ökad kreativitet och inspiration.

Möblera rätt

I det öppna kontorslandskapet är det viktigt att alla känner sig sedda och inkluderade – då presterar vi bättre. Därför är det viktigt att placera möblerna rätt, säger IKEAs experter. Undvik exempelvis att placera ett skrivbord där någon tvingas sitta vänd med ryggen mot kollegorna.

Att jobba ostört är viktigt

Se till att det finns platser där dina medarbetare kan jobba lika tyst, fokuserat och ostört som hemma.

Glöm inte de sociala ytorna

Kontorsplatsen i all ära men det är minst lika viktigt att ha ytor på kontoret där man kan ta en paus och återhämta sig. Det är bra för hälsan att ta en kort paus och förflytta sig till kaffeapparaten, köket eller loungen.

Tänk hållbart

Köp inredning som håller över tid, eller ge begagnade möbler ett nytt kontor. Välj material som håller länge och blir vackrare med åren.

Onödigt många skåp

I dag har vi inte lika stora behov av förvaring; de flesta dokument finns i din dator. Det är kanske dags att ta bort de personliga skåpen, för de tenderar bara att samla skräp.

Sänk kostnader på inredning av ditt kontor. Läs om medlemsförmåner inom konto, IT och telefoni. 

Kolla bandbredden

Kom ihåg att tekniken aldrig blir bättre än den bandbredd du har i botten. Se över vilken kvalitet du har på kontorets nätverk. Det är nyckeln till ett fungerande kontor, tipsar it-återförsäljaren Dustin.

Tänk på säkerhetsfrågorna

It-utvecklingen gick rekordsnabbt under pandemin men säkerheten har inte alltid hängt med. Säkerhetsfrågan måste vara på agendan för alla företag; inte minst måste du få alla medarbetare att vara på sin vakt. Mer om firmans it-säkerhet hittar du på här.

Dämpa ljudet

Skärmväggar och bordsskärmar skapar lugnare platser på kontoret. Tänk också på att ljudabsorbenter som mattor, gardiner och andra textiler bidrar till att minska sorl och brus.

Ståbord snabbar på mötet

Erfarenheter visar att ståbord i konferensrummet minskar mötestiden.

Utmanade ergonomi

På kontoret är det ofta naturligt att vi flyttar oss mellan olika miljöer; vid hemarbete kan det bli mer skärmbunden tid. Ergonomin är en självklarhet i dag men det tål kanske att påminna om vikten att ha möjlighet att justera skrivbordet till stå-läge, både hemma och på kontoret.

Tänk på ditt ansvar

När du som arbetsgivare erbjuder dina medarbetare att jobba hemifrån under delar av arbetstiden följer ett ansvar. Arbetsmiljölagen gör ingen skillnad om arbetet utförs på den vanliga arbetsplatsen eller på någon annan plats, kommenterar juristerna på Företagarnas juridiska rådgivning.

Källor: Råden är hämtade från intervjuer med experter hos Företagarna, Dustin, IKEA och MSB.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna