podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Miljardbolaget som vägrar flytta

Vad betyder det att en entreprenör väljer att stanna och bli sin förorts största arbetsgivare? Yosef Mohamed, vd för Transfer Galaxy, har vägrat lämna sitt Vivalla i Örebro, även när pressen funnits. Nu växer en våg av företagare fram i hans fotspår.
Publicerad 9 feb 2022
Yosef Mohamed tar sig gärna tid att coacha andra entreprenörer i Vivalla, trots det egna bolagets intensiva tillväxt. Foto: Oskar Omne.

I nordvästra Örebro ligger Vivalla med cirka 10 000 invånare med en medelålder strax under 30 år och där majoriteten, åtta av tio personer, har minst en förälder som är född i ett annat land. I oktober uppdaterade polisen sin nationella lista över utsatta områden och trots en positiv utveckling under de senaste åren blev Vivalla kvar på listan.

– Jag är besviken. Vi har jobbat intensivt men det finns en liten klick som förstör, säger Yosef Mohamed, vd för Transfer Galaxy.

Han är broingenjören från KTH som kom att bygga broar på ett annat vis, från sitt Vivalla. För alla som har släkt i andra länder än Sverige och vill skicka hem pengar har Transfer Galaxy revolutionerat tillvaron. Företagets tjänst brukar beskrivas som ”swish fast för utlandet”.

Fick hundratals nej

Idén föds i kön till Western Union där Yosef och barndomsvännen Khalid Qassim möts en sommardag 2014. Kön är lång och avgifterna höga. Det där borde gå att lösa bättre.

Tillsammans med Yosefs lillebror Ali Mohamed bygger de företagets plattform. 2016 lanserar Transfer Galaxy sin tjänst och letar investerare. De går från hundratals nej till en första investering via det då nystartade riskkapitalbolaget Backing Minds. Strax därpå får de ett bud på företaget på 50 miljoner kronor under Stockholm Techfest 2016.

– Att få ett sådant bud så tidigt var väldigt smickrande men vi ville inte sälja, berättar Yosef Mohamed.

Snart fler än 100 anställda

Året därpå får Transfer Galaxy tillstånd från Finansinspektionen att även skicka pengar från fler europeiska länder och en rakettillväxt startar. Företaget ökar från 5 anställda 2017 till 27 anställda 2018 och tar in 30 miljoner kronor.

– I dag har vi 85 medarbetare och under 2022 ska vi bli 120, slår Yosef fast medan han visar runt i lokalerna några minuter från Vivalla centrum.

I kundsupporten samt inom marknadsföring och tech är majoriteten, cirka 40 personer, från Vivalla.

Fördelar med olika nationaliteter

– Att skapa jobb här har varit ett mål sedan starten, i dag är vi största arbetsgivaren. Men det var inte självklart. Det finns ett tryck från investerare överlag att bolag ska flytta till pengarna, ofta till Stureplan. Men jag har krigat för att stanna och som tur är har jag stöd från våra egna investerare, säger Yosef Mohamed och tillägger:

– Jag har vuxit upp här med vänner från alla länder och religioner och är fantastiskt stolt över det. Det finns otroligt stora fördelar av den förståelsen och kunskapen. Vi har över 40 olika nationaliteter i bolaget i dag tack vare att vi finns här. Och det finns en stark drivkraft i förorten, konstaterar Yosef som har en tät dialog med kommunpolitiker om utvecklingen i Vivalla.

Mer företagande bland unga

Mer fokus på entreprenörskap och teknik i tidig ålder behövs, anser han.

– UF-företagande borde vara obligatoriskt i skolan. Det var så jag fick upp ögonen för entreprenörskap. Fler borde också uppmuntras att läsa något tekniskt, gärna inom it. Bristen på utvecklare är stor.

Transfer Galaxy har inga planer på att starta egna programmeringsutbildningar men investeringar kan det bli tal om framöver.

– Grundarna av nyligen börsnoterade Truecaller har startat ett investerarkollektiv. Det känns rimligt för oss också framöver, säger Yosef som trots intensivt uppskalande lägger tid på att guida yngre som startar eget i Vivalla.

Och faktum är att en ny syn på företagande börjat har slå rot i spåren av Transfer Galaxys framgångar.I en nationell entreprenörstävling av XO Foundation – ett initiativ av Backing Minds-duon Susanne Najafi och Sara Wimmercranz samt EQT-grundarna Conni Jonsson och Claes Dahlbäck – var samtliga vinnare 2021 från Örebro.

– Jag blev så glad. De fick in enormt många ansökningar härifrån, det är en spännande utveckling. Jag brukar prioritera att svara på frågor jag får från yngre entreprenörer. Jag minns hur det var, jag hade självt behövt ett bollplank, säger Yosef Mohamed.

Fakta om Transfer Galaxy


Startår: Företaget grundades 2014 medan tjänsten lanserades 2016.

Verksamhet: Som swish fast för utlandet.
Plats: Vivalla i Örebro.
Antal anställda: Ska gå från dagens 85 till 120 medarbetare under 2022.
Omsättning 2020: 97,8 miljoner kronor.
Resultat 2020: 3,6 miljoner kronor.


Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna