För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

6 misstag du vill undvika när du växer

Juliana Perez Falke, nationell kund- och affärschef hos Almi, har hört det mesta när det gäller tillväxtplaner. Nu berättar hon om de vanligaste misstagen som kantar en tillväxtresa.
Publicerad 28 feb 2022

Det finns ett råd som återkommer oftare än andra när du frågar om tips från en företagare som har gjort en tillväxtresa: Ta hjälp från andra! Tveka inte att bolla dina idéer med så många som möjligt.

– Det är lätt att tro att företag som är framgångsika aldrig har misslyckats. Faktum är att de ofta har misslyckats mer än vad de har lyckats – men de undviker att göra om samma misstag som andra redan har gjort, säger Juliana Perez Falke.

Hon konstaterar att misstag är en del av företagets tillväxtresa – och som hjälper att göra rätt vid ett senare försök. Juliana Perez Falke listar sex klassiska misstag – och vad du kan göra för att undvika dem.

”Faktum är att framgångsrika företag ofta har misslyckats mer än vad de har lyckats”

Misstag 1: Att inte bygga ett starkt team

”Att göra allt själv håller inte i längden. Du måste bygga ett starkt team. Det kan vara medarbetare– eller varför inte leverantörer och samarbetspartner. Teamet gör så att du kan fokusera pådet som du är bra på och skapar framgång i dittföretag.”

Misstag 2: Att inte hålla koll på likviditeten

”Att växa innebär ofta att företaget binder kapital (pengarna fastnar) i exempelvis kundfordringar och lager. Många gör också misstaget att inte fakturera så fort leveransen är klar. Se till att få betalt snabbt, du ska inte bli kundens bank.”

Misstag 3: Att inte testa din produkt eller tjänst innan du skalar upp verksamheten

”Att bara tro på sin affärsidé räcker inte alltid. Du behöver förstå kundens behov och säkerställa att din lösning är svaret på en tydlig utmaning. Du som företagare kan behöva testa dina produkter med kunder för att hitta rätt.”

Misstag 4: Att inte ta hjälp

”Våga ta in extern kompetens i din styrelse – och se till att den är jämlik! På uppdrag av Almi har Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleås tekniska universitet, gjort en genomgång av 100 000 företag. Den visar att företag där personer med utländsk bakgrund ingår i styrelsen har en högre omsättning än övriga företag, bland annat genom förbättrade internationella affärer och ökad export och import.”

Misstag 5: Att sakna samsyn mellan ägare

”Det här är ett misstag som verkligen kan sätta käppar i hjulet för en lyckad tillväxtresa. Det blir svårt att växa då man exempelvis inte är överens om mål, risknivåer, tillväxttakt, ledarskap och så vidare. Att inte ha samsyn kan vara något man upptäcker i ett senare skede och kan då vara svårare att lösa än om man tar sig tid att i ett tidigt stadium diskutera frågorna.”

Misstag 6: Att inte tänka på hållbarhet

”Att tänka hållbart är ett sätt att framtidssäkra ditt företag, och det är inte så krångligt som du kan tro. Det handlar helt enkelt om att använda det du redan har på ett smartare sätt. Alla behöver inte göra allt. Utgå alltid från där du och ditt företag är just nu – oavsett om du har kommit långt i din hållbarhetsresa eller om du står i början av den. Identifiera därefter de hållbarhetsområden som är relevanta för ditt företag, där din påverkan är som störst och fokusera på dem. Det gör att ditt hållbarhetsarbete särskiljer sig från andras.”

Fler nyheter från Företagarna