För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så mycket kostar Coworking i din stad - stor granskning!

Framtidens kontor är en het fråga. Att flytta in på ett coworkingkontor är en möjlighet som allt från soloföretagare till stora börsbolag har upptäckt. Företagarens stora granskning av 115 kontor i hela landet visar att priserna varierar kraftigt.
Publicerad 15 okt 2021

Pär Norlén är kundupplevelsekonsult och driver företaget High Kick Consulting AB i Helsingborg. Han vill inte hyra ett eget kontor.

– Nej, det är inte ett alternativ som passar mig. Jag har upptäckt att coworking fungerar mycket bättre. Jag gillar den här typen av kontorslösning, det blir som att gå till en vanlig arbetsplats med kollegor och ett socialt umgänge, säger Pär som jobbar från Genetor Elverket, ett coworkingkontor i hjärtat av Helsingborg.

Coworking innebär att du delar kontor med flera andra företag och organisationer – en trend som många tror kommer att utvecklas starkt när allt fler upptäcker att de kanske inte behöver gå till kontoret varje dag. Med hjälp av tekniska lösningar kan många driva sina verksamheter från hemmet, på resa eller från ett coworking-kontor.

Erbjudanden i hela Sverige

Tidningen Företagarens granskning att det finns drygt 100 kontor runt hela landet som erbjuder möjligheter till coworking.

– Jag tycker att det är en spännande och positiv utveckling. Det är ett klokt sätt att dela på kontorsytor. Att nätverka med andra människor, stöta och blöta tankar, kan leda både till utveckling av den egna verksamheten och uppkomst av nya affärsidéer, säger Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län, som har flyttat in på ett coworkingkontor i Gävle.

Coworking har blivit ett modeord som uthyrare och fastighetsbolag gärna använder för att locka nya hyresgäster. Som hyresgäst gäller det att göra sin hemläxa och granska några olika kontorslösningar innan man skriver under hyreskontraktet. Både priser, service, villkor och flexibilitet kan skilja sig rejält mellan olika anläggningar.

Gym och seminarier ingår

Coworking-kontoren väljer ofta att kalla sina erbjudanden för medlemskap för att signalera att du som hyresgäst blir del av en gemenskap. Den som besöker några olika kontorslösningar kommer att få höra om hur du som företagare kan nätverka, få del av en inspirerande miljö och i bästa fall göra affärer med dina kontorsgrannar. Kontoren erbjuder ofta gemensamma frukostar, lunchseminarier och afterwork. Några har till och med egna gym som ingår i priset.

– Olika kontorshotell har olika profiler, säger konsulten Pär Norlén. Det kan löna sig att besöka några olika kontorshotell för att se vilken plats som bäst passar din verksamhets behov. Miljön är viktig, den bidrar både till produktivitet och engagemang.

”Det kan löna sig att besöka några olika kontorshotell för att se vilken plats som bäst passar din verksamhet"

Stora prisskillander

Tidningen Företagarens granskning visar att priserna skiljer sig rejält mellan olika uthyrare och orter. De billigaste medlemskapen kallas ofta för flex eller lounge och innebär att du har tillgång till lokalen men ingen fast plats. Det betyder att du slår dig ner vid en ledig plats vid ett bord eller i en soffa – och när arbetsdagen är slut tar du med dig alla dina tillhörigheter hem. Snittpriset på ett flexibelt coworking-medlemskap ligger på 2 980 kronor per månad plus moms. Ett alternativ för den som vill ha samma plats varje dag är att teckna ett medlemskap som inkluderar ett privat skrivbord i kontorslandskap och tillhörande skåp (dock inget eget rum). Här ligger snittpriset på 4 120 kronor/månad plus moms, enligt Företagarens granskning.

Prisgranskningen visar också att priserna skiljer sig rejält mellan olika platser i Sverige. Dyrast blir det för den företagare som vill sitta på ett kontor i centrala Stockholm; där kostar ett coworking-medlemskap i snitt 4 500 kronor/ månad. Den som väljer ett kontor i någon av förorterna får betala i snitt 2 600 kronor. I centrala Göteborg ligger snittpriset på 2 900 kronor och i Malmö 2 150 kronor. Kontorspriserna speglar fastighetsmarknaden och den som väljer ett coworking-kontor utanför storstäderna erbjuds ett betydligt lägre pris.

Flera uthyrare erbjuder medlemskap som ger tillgång till kontor på flera olika platser. Ett medlemskap hos Boden Business Park inkluderar möjligheten att använda kontor hos Piteå Science Park och The Great Northern i Skellefteå. Den som blir medlem hos Convendum har tillgång till ett 10-tal olika adresser i Stockholm, ett kontor i Göteborg plus Palma de Mallorca (öppnar 2022). Samma sak gäller den som tecknar ett medlemskap hos A Working Lab, som erbjuder coworking i universitetsmiljöer i Stockholm, Göteborg och Umeå.

Tänk på det här!

 1. Besöksrunda
  Välj ut några coworking-kontor som du tycker ligger bra till för din verksamhet. Boka in besök och granska om miljön stämmer överens med dina behov. Flera uthyrare erbjuder möjlighet att köpa ett dagspass – ett bra sätt att testa några olika kontor innan du bestämmer dig.

 2. Granska erbjudandet
  Vissa medlemskap inkluderar daglig frukost; andra lockar med frukost vid utvalda tillfällen. En del medlemskap erbjuder obegränsad tillgång till konferensrum; andra inkluderar ett begränsat antal timmar per månad. Det finns till och med coworking-kontor med eget gym. De flesta medlemskap innebär att du måste ta med dig dina tillhörigheter när arbetsdagen är över, men det kan finnas möjlighet att hyra förvaringsskåp mot en extra kostnad.

 3. Välj flexibilitet
  Livet som företagare bjuder på snabba förändringar. Till skillnad från vanliga hyresavtal är uppsägningstiden på coworking-kontor betydligt kortare, ofta några få månader. Om du är villig att teckna ett längre avtal erbjuder vissa uthyrare rabatt. Granska också avtalsvillkoren för hyreshöjningar.

 4. Nätverk av kontor
  Om du har verksamhet på flera platser runt om i landet kan det löna sig att välja en uthyrare som har kontor på ett flertal orter.

 5. Heltid eller deltid
  De flesta medlemskap erbjuder tillgång till coworking-kontoret 24/7. Om du bara behöver en arbetsplats under begränsade tider kan det löna sig att köpa ett klippkort eller någon form av begränsat medlemskap.

 6. Tillval
  Coworking innebär att du delar utrymme med andra människor. Om du ibland har behov av att arbeta ostört är det en god idé att granska lokalens utbud av tysta rum, telefonrum samt möjligheter att hyra konferensrum.

 7. Science parks
  Det finns ett flertal så kallade science parks runt hela landet som drivs av kommuner och regioner. Det är anläggningar som erbjuder nystartade företag en plats att utvecklas. Den som uppfyller kraven kan ofta få tillgång till kontorsutrymmen till mycket fördelaktig hyra.

Vilken utsikt!

Om utsikten är viktig för dig så finns det några coworking-kontor där utsikten är extra fin.

Malmö
United Spaces kontor i Studiohuset erbjuder en härlig utsikt över Västra Hamnen och Öresund. www.unitedspaces.com

Helsingborg
I ett tidigare segelmakeri på Båthusgatan ligger Huvudkontoret, en perfekt adress för den som vill kunna blicka ut över Öresund och Helsingör. www.hk.se

Linköping
Nytt prestigebygge i hjärtat av Linköping. På våning 7 och 8 öppnar Dospace ett nytt coworking-kontor i september 2022. Finfin utsikt, takterrass och centralt läge. www.dospace.se

Vaxholm
Hamnkontoret i Vaxholm är platsen för coworking för den som vill arbeta med skärgården och Vaxholmsbåtarna utanför fönstret. www.hamnkontoret.com

Stockholm
I Glashuset vid Slussen erbjuder Convendum coworking med bländande vyer av Stockholms inlopp, Djurgården och Gamla stan. www.convendum.se

Så mycket kostar coworking

Coworking är en het kontorstrend som innebär att du delar arbetsplats med andra företagare. De flesta kontor erbjuder två typer av medlemskap:

Lounge: Du får tillgång till en öppen kontorsyta (kallas för lounge hos de flesta uthyrare) med soffor och olika typer av arbetsbord. Vid varje besök väljer du en ledig plats, ena dagen i soffan och nästa vid köksön. Du måste ta med dig alla dina tillhörigheter vid arbetsdagens slut.

Eget bord: Den som vill betala extra kan få ett eget bord och tillhörande skåp. Passar den som vill återkomma till samma arbetsplats varje dag och har behov av förvaring.

Prisuppgifterna visar snittpriset per månad för att hyra en kontorsplats i öppet landskap på coworkingkontor runt om i Sverige. Samtliga priser är exklusive moms. Prisuppgifterna inhämtades under augusti 2021

Snittpris i Sverige Lounge: 2 980 kr/månad Eget bord: 4 120 kr/månad

Luleå
Lounge: 1 795 kr Eget bord: 2 995 kr
Skellefteå
Lounge: 2 500 kr Eget bord: 3 300 kr
Åre
Lounge: 1 995 kr Eget bord: 2 995 kr
Umeå
Lounge: 2 950 kr Eget bord: 4 000 kr
Örnsköldsvik
Lounge: 1 995 kr Eget bord: 3 495 kr
Östersund
Lounge: 1 995 kr Eget bord: 3 000 kr
Härnösand
Lounge: 1 995 kr Eget bord: 2 495 kr
Sundsvall
Lounge: 2 495 kr Eget bord: 3 495 kr
Gävle
Lounge: 2 200 kr Eget bord: 3 800 kr
Borlänge
Lounge: 990 kr
Västerås
Lounge: 3 495 kr
Uppsala
Lounge: 2 995 kr Eget bord: 4 595 kr
Örebro
Lounge: 1 950 kr
Stockholm, centralt
Lounge: 4 530 kr Eget bord: 6 200 kr
Stockholm, ytterområden
Lounge: 2 600 kr Eget bord: 3 770 kr
Karlstad
Lounge: 1 690 kr
Eskilstuna
Lounge: 1 500 kr
Norrköping
Lounge: 1 650 kr Eget bord: 3 000 kr
Göteborg, centralt
Lounge: 2 900 kr Eget bord: 3 375 kr
Göteborg, ytterområden
Lounge: 2 920 kr Eget bord: 2 895 kr
Linköping
Lounge: 2 400 kr Eget bord: 4 000 kr
Halmstad
Lounge: 895 kr Eget bord: 1 760 kr
Jönköping
Lounge: 1 850 kr Eget bord: 3 600 kr
Helsingborg
Lounge: 2 570 kr Eget bord: 3 600 kr
Karlskrona
Lounge: 2 900 kr Eget bord: 3 900 kr
Malmö
Lounge: 2 150 kr Eget bord: 3 320 kr


Text: Per Manns.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna