podcast news play företagaren I media förmån
I en intervju med Tidningen Företagaren berättar Richard Bergfors, vd och koncernchef för Max Burgers, om expansionsplanerna, framgångarna och vad som gjorde honom riktigt nervös. Foto: Mathias Bardå.

Maxad vinnare bäst i Sverige

Richard Bergfors, vd och koncernchef för MAX Burgers med huvudkontor i Luleå, är Årets Företagare i Sverige 2020. Han belönas för att ha utvecklat den norrländska hamburgerkedjan till en mångmiljardindustri – och nu ska MAX-målet erövra Europa.
Publicerad 20 okt 2020

Det är en gedigen meritförteckning som ligger till grund för valet av Richard Bergfors som Årets Företagare i Sverige 2020. Sedan starten 1968 har familjeföretaget MAX utvecklats från en lokal hamburgerbar med rötter i Gällivare till en kedja med drygt 160 restauranger i fyra länder, 6 000 anställda och närmare 4 miljarder kronor i omsättning.

– Det är fantastiskt roligt och hedrande att bli vald till Årets Företagare, säger Richard Bergfors. Vi vill göra affärer på ett annorlunda sätt. MAX tar ett aktivt ansvar för vår personal, samhället och planeten.

”Vi är redo för en rejäl expansion”

Max är ett utpräglat familjeföretag som grundades av Richards mamma och pappa, Britta och Curt.

– Pappa är huvudägare och arbetande styrelseordförande och han är fortfarande i allra högsta grad involverad i företaget. Vi har en tät dialog och senast i morse diskuterade vi en etablering i södra Sverige.

Richard Bergfors har varit vd i snart 20 år, brodern Christoffer är vice koncernchef i bolaget och den yngsta brodern arbetar som passledare på en MAX-restaurang i Stockholm.

MAX har en ambitiös tillväxtplan som tar sikte på att öka omsättningen från dagens cirka 4 miljarder till 10 miljarder kronor på tio år.

– Vi är redo för en rejäl expansion och den kommer att ske både i Sverige och utomlands, säger Richard Bergfors. Vårt internationella fokus ligger på Polen där vi har tio restauranger just nu, under nästa år blir det ytterligare sex– åtta nyetableringar och därefter ska vi expandera med runt 20 restauranger per år.

En alltid närvarande fråga hos familjen Bergfors är hur MAX kan bidra till ett bättre samhälle.

– Vi kompenserar för vår direkta och indirekta påverkan på klimatet. I dag är MAX ett av få klimatpositiva företag. Parallellt är socialt ansvarstagande en fråga som har varit i centrum sedan mamma och pappa grundade företaget. 7–10 procent av vinsten i bolaget avsätts årligen till välgörande ändamål.

MAX arbetar också aktivt för att personer som står utanför arbetsmarknaden ska erbjudas möjlighet till arbete.

– Det är pappa som har en önskan att MAX ska ge personer med funktionsnedsättningar en möjlighet till arbete. Pappa är rullstolsburen sedan drygt 30 år tillbaka efter en dykolycka. Genom att han har ett eget företag har han alltid haft sysselsättning, men han har god inblick i och stor förståelse för att det kan vara svårt för många att ta sig in på arbetsmarknaden trots att de för övrigt är som alla oss andra, säger Richard Bergfors.

Richard Bergfors fick ta emot priset som Årets Företagare i Sverige 2020 i samband med en digital sändning som genomfördes den 16 oktober.

MAX vd om:

McDonald’s
MAX vd är imponerad över att konkurrenten McDonald’s lyckas leverera samma upplevelse på 35 000 restauranger jorden runt. ”Det smakar lika dåligt oavsett var man är i världen”, brukar jag säga.

Världens bästa hamburgare
Richard Bergfors har ett eget Instagramkonto, @burgerspotting med 59 000 följare, där han reser världen runt i jakten på den bästa burgaren. JG Melon i New York är bäst just nu, enligt vd:n.

Sifferkoll
Håller daglig koll på besöks- och försäljningssiffror. En MAX-restaurang har i snitt 1 200 besök/dygn. Lördagar är bästa försäljningsdagen.

Grönast på Söder
MAX på Medborgarplatsen på Söder i Stockholm och restaurangerna i Lund säljer den högsta andelen gröna måltider bland Sveriges 131 restauranger. I snitt väljer 4 av 10 kunder en grön måltid i stället för rött kött.

Då jag var nervös
Den första restaurangen som Richard och brorsan Christoffer fick öppna på egen hand var i Solna 1998. ”Vi hade hand om hela öppningen och därefter drev vi den tillsammans som restaurangchefer under ett antal år.”

Årets Företagare i Sverige 2020


Vinnare: Richard Bergfors.

Företag: MAX Burgers, Luleå.

Juryns motivering: En maxad framgångssaga. Två tonåringar satte tänderna i ett internationellt koncept och skapade ett svenskt recept. De vågade tänka nytt och satte hemstaden på kartan. Sedan starten för 50 år sedan har de gjort en resa både i geografin och filosofin. De har gått i bräschen för sitt miljöarbete och tagit ett stort socialt ansvar. Sedan starten i Gällivare 1968 har MAX utvecklats till fler än 160 restauranger i fyra länder, 6 000 anställda och en omsättning på närmare 4 miljarder kr.

Andra och tredje pris:

2. Peter Hellgren, Consid, Årets Företagare i Jönköpings län.

3. Linda Pettersson, Daniel Carlsson och Mattias Glamheden, Ästad Vingård, Årets Företagare i Halland.

Priset Årets Företagare i Sverige delas ut tillsammans med Volvo Car Sverige.


Text: Per Manns.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.