För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Det finns en sån sötma i själva resan

Atousa Safari driver Yas Konditori i Stockholmsförorten Husby tillsammans med sin familj – och hon kan inte tänka sig en tillvaro som anställd. Företagandet ger henne kreativa utmaningar, utveckling och inte minst frihet.
Publicerad 6 sep 2019
Atousa Safari har hittat friheten som företagare. Foto: Maria De La Croix.

Passa på medan du är ung, för sen blir det andra bullar. Många av oss har nog fått höra det. Men Atousa Safari valde både sötebröd och ansvar tidigt i livet. I dag är hon 25 år och driver Yas Konditori tillsammans med två bröder och sina föräldrar.

Var det självklart för dig att du skulle ha företag med familjen i stället för att vara anställd någon annanstans?

– Nej, det var det inte. Jag började jobba extra här som sextonåring och fortsatte med det när jag gick i gymnasiet. Men för fem år sedan skulle mina föräldrar åka på affärsresa till sitt gamla hemland Iran. Jag och mina bröder fick ta hand om företaget i tre veckor. Det var bara det att vi inte riktigt hade förstått hur mycket arbete det innebar och jag blev jättestressad.

"Företagandet ger möjligheter som du inte får som anställd"

Men Atousas stress byttes snart ut mot en genuin lust att vilja lära mer. Och bli företagare på heltid.

– Jag upptäckte hur roligt jag tycker det är med att ta ansvar. Och få vara med och forma verksamhetens alla delar. Då får jag utlopp för min kreativitet och skaparkraft. Den möjligheten finns inte på samma sätt som anställd.

Hon fortsätter:

– Som företagare behöver man förstå hur allt fungerar, varje del av firman. Det gäller också att kunna se saker från olika perspektiv. Och att vara lyhörd och ödmjuk inför olika önskemål och behov. Jag använder till exempel våra konkurrenter som en drivkraft, det hjälper oss att utvecklas och inte bli för bekväma.

Atousa jobbar med alltifrån marknadsföring och kundkontakter till tårtdekorationer. Någon traditionell föräldra- och barnroll finns inte på företaget, enligt henne. Här har alla en lika stark röst och det brukar vara majoritetsbeslut som gäller.

Precis som de flesta tillfrågade i den nya undersökningen Hur mår företagaren? gjord av forskare vid Umeå universitet och Företagarna, ser hon kundkontakten som en viktig källa till välbefinnande på jobbet. Och önskar att administrationen för företagare blir enklare och tar mindre tid.

– Det skulle vara jättebra med ett samlat forum, en app, där vi lätt kan komma i kontakt med till exempel handläggare på myndigheter och få svar på olika frågor. Det skulle spara mycket tid och energi. Nu behöver vi till exempel anställa en bagare, men det kräver mycket jobb och är lite svårt att hinna med.

Hur ser balansen ut mellan jobb och fritid för dig?

– Som företagare tar jag ju med mig jobbet hem. Jag kan till exempel komma på idéer när jag är ledig som kan utveckla arbetet. Jag har inte några barn och någon egen familj ännu och då är det ju lättare. Men jag ser också till att göra saker som inte har med jobbet att göra.

Vad kan det vara?

– Att få umgås med familjen och vänner, det är viktigt för mig. Jag ser också till att bara få koppla av och inte göra så mycket.

Hur ser din framtidsvision ut med företaget; vad vill du ha uppnått om tio år?

– Då vill jag att Yas Konditori har expanderat och även finns utanför Sveriges gränser.

Vad är viktigast för dig, ekonomisk vinst eller frihet?

– Frihet. Företagande och företag, vad är det? Jo, en plats för personer som vill verkställa sina drömmar. Men den utvecklande vägen är viktigare än målet för mig. Det är en sån sötma i själva resan. Och den gör att jag älskar att gå hit, säger Atousa Safari.

Text: Marie Eriksson.

Fler nyheter från Företagarna