För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Krögarparets bästa växa-recept

Du får aldrig sluta experimentera. Det säger krögarparet Ida och Danilo Equitz på Hofsnäs Herrgård som hela tiden testar nya grepp för att få företaget att växa.
Publicerad 9 sep 2019
Danilo och Ida Equitz driver Hofsnäs Herrgård. Foto: Calle Jonzon.

Det är trångt på parkeringen hos Hofsnäs Herrgård i Tranemo. Bussgrupper anländer för att äta lunch, sommarlediga barnfamiljer leker på den stora gräsmattan och en strid ström av kunder söker sig till den lilla saluhallen som erbjuder lokalt producerade matvaror. Det är svensk högsommar och affärerna blomstrar. Men hur får man en säsongsberoende verksamhet att fungera året runt? Den frågan har Ida och Danilo brottats med i drygt tio år. Genom ett ständigt experimenterade, nyfikenhet och en rejäl portion kreativitet har de lyckats bygga en lönsam och expansiv verksamhet som ligger bortom de stora allfarvägarna.

Ida har precis avslutat ett intensivt arbetspass i köket. I dag har flera hundra portioner lunch serverats i den vackra herrgården. – Ibland kan man tro att man kan allt efter ett par års verksamhet, men så är det ju inte. Vi har gjort många misstag, backat tillbaka och justerat. Därefter har vi kunnat gå vidare och expandera de delar som fungerar.

Att kontinuerligt utveckla verksamheten är en av nyckelfaktorerna till att Hofsnäs Herrgård fortsätter att sätta nya besöksrekord.

– Vi har haft en tydlig vision från början. Det handlar om herrgården, naturen, matupplevelser, bra råvaror och gärna mycket ekologiskt. Och då blev en saluhall ett naturligt nästa steg att utveckla verksamheten. Saluhallen öppnade för fem år sedan och den har bidragit till att vi inte är lika väderberoende som tidigare.

"Jag hade inte tid att vara nervös"

Det är en tydlig affärsplan som Ida beskriver, men resan var inte lika självklar när paret drog i gång verksamheten 2006.

– Jag träffade Danilo 2005 på ett bröllop. Han jobbade med textilier och jag som säljare på ett modeföretag.

Men vi var båda redo för något nytt. Ida hade tidigare arbetat som kock och de började leta efter en ledig restaurang i Göteborg, men det var svårt att hitta en lokal som var lämplig för två nya entreprenörer. Av en slump upptäckte de att Hofsnäs Herrgård (som ägs av Borås stad) sökte en ny arrendator.

– Vi fick ta över verksamheten och under den första tiden var det full fart framåt – nykära och inga barn. Vi började med att renovera hela huset på egen hand. Renoveringen var klar dagen innan vi drog i gång en intensiv julbordssäsong. Jag hade inte tid att vara nervös när vi hade 2 000 inbokade julbordsgäster första året.

Hofsnäs hgerrgård har breddat verksamheten ytterligare. Nu erbjuder krögarparet catering, arrangerar konferenser och för något år sedan var det dags att öppna en vägrestaurang (Köksträdgården) längs närliggande riksväg 27. Ida menar att expansionen är viktig:

– Genom att bredda verksamheten med catering och festvåning har vi kunnat anställa mer personal och det har också gett oss möjlighet till vettigare arbetstider och större flexibilitet. Expansionen har inneburit att vi har kunnat ta ett steg bort från den dagliga verksamheten och ägna mer energi till att utveckla andra delar.

Krögarparet på Hofsnäs menar att det är viktigt att hela tiden ifrågasätta. Vad kan man göra annorlunda?

– Vi hade längre öppettider i början, ända tills klockan 20 på kvällen, men de där extra timmarna som vi höll öppet på kvällarna åt upp hela förtjänsten. Man får skruva på allt, nu har vi bara kvällsöppet vissa dagar.

Samtidigt som familjens två yngsta medlemmar kommer in i restaurangen och frågar om de får ta en glass så reflekterar Ida över framtiden.

– Det här blir som en livsstil. Barnen börjar komma i den åldern när de frågar varför vi inte tar fyra veckors semester som alla andra föräldrar gör. Men när vi sitter hemma och jämför för- och nackdelar så faller det ändå alltid tillbaka på att vi vill fortsätta med det här.

Finns det fler utvecklingsplaner på önskelistan?

– Drömmen är att skapa fler övernattningsmöjligheter, vi ska bara hitta rätt lösning. Turismen ökar, så det känns som rätt sak att göra. Då kan vi erbjuda fler konferenser, bröllop och andra arrangemang som kräver övernattning, säger Ida.

Fakta om Hofsnäs Herrgård


Plats: Hofsnäs Herrgård i Tranemo kommun.
Företagarna: Ida och Danilo Equitz.
Verksamheter: Restaurang, saluhall, catering, vägrestaurang och festlokal.
Aktuella: Expanderar verksamheten genom att förlänga säsongen och satsa på nya projekt. Omsättning: Drygt 12 miljoner kronor.
Lönsamhet: ”Allt bättre lönsamhet i verksamheten genom satsningen på Köksträdgården i Lockryd som ger oss en året-om-verksamhet", svarar krögarparet.
Antal medarbetare: 5 tillsvidareanställda samt runt 25 säsongsanställda.


Text: Per Manns.

Fler nyheter från Företagarna