För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Assiye Süer: ”Målet är att bli bäst i Sverige på rymdteknik"

Assiye Süer är civilingenjör i rymdteknik, rymdbloggare, TED-talk-föreläsare, grundare av Girls in Tech i Sverige och sikar på att bli rymdturist.
Publicerad 16 maj 2019
Assiye Süer, 30, grundare av Swedish space technologies. Foto: Per & Per.

I sjuan visade hennes lärare en bild på en astronaut med en vajande flagga på månen.

– Men det blåser ju inte på månen, konstaterade Assiye Süer som gick och grävde fram svaret på bildgåtan: insydd ståltråd lyfte flaggan.

Där och då visste hon vad hon ville ägna sig åt. I dag är hon civilingenjör i rymdteknik, rymdbloggare, TED-talk-föreläsare, grundare av Girls in Tech i Sverige och rymdtechentreprenör. Med sitt bolag Swedish Space Technologies satsar Assiye Süer på att skapa nya produkter – och förbättra existerande produkter – med hjälp av rymdteknik. Hon har under sitt första år bland annat designat solcellstakpannor, som är enkla att montera. Hon vidareutvecklar även dagens överfallslarm med hjälp av satellitteknik.

 – Målet är att bli bäst i Sverige när det gäller rymdteknik, säger Assiye Süer som under ett halvår ingått i rymdinkubatorn Innovatum i Trollhättan.

Hon har dessutom hunnit kamma hem innovationspriset SKAPA-priset i kategorin för unga innovationer, lärt unga om rymden i tv-programmet Hjärnkontoret och handplockats av Internetstiftelsen till Stellar executive program, en ledarskapsutbildning i digital transformation.

Att såväl företags som allmänhetens intresse för rymden ökar märker Assiye Süer tydligt, inte minst i takt med Elon Musks rymdsatsningar via SpaceX för att nå Mars.

– Det finns helt klart ett extra intresse jämfört med för några år sedan och fler upptäcker potentialen i rymdteknik. Själv kan hon tänka sig att uppleva rymden på nära håll.

– Jag satsar på att bli rymdturist!

103 unga idéer presenteras av Företagarna i samarbete med Almi. 

almilogga100.jpg

Fler nyheter från Företagarna