För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Assiye Süer: ”Målet är att bli bäst i Sverige på rymdteknik"

Assiye Süer är civilingenjör i rymdteknik, rymdbloggare, TED-talk-föreläsare, grundare av Girls in Tech i Sverige och sikar på att bli rymdturist.
Publicerad 16 maj 2019
Assiye Süer, 30, grundare av Swedish space technologies. Foto: Per & Per.

I sjuan visade hennes lärare en bild på en astronaut med en vajande flagga på månen.

– Men det blåser ju inte på månen, konstaterade Assiye Süer som gick och grävde fram svaret på bildgåtan: insydd ståltråd lyfte flaggan.

Där och då visste hon vad hon ville ägna sig åt. I dag är hon civilingenjör i rymdteknik, rymdbloggare, TED-talk-föreläsare, grundare av Girls in Tech i Sverige och rymdtechentreprenör. Med sitt bolag Swedish Space Technologies satsar Assiye Süer på att skapa nya produkter – och förbättra existerande produkter – med hjälp av rymdteknik. Hon har under sitt första år bland annat designat solcellstakpannor, som är enkla att montera. Hon vidareutvecklar även dagens överfallslarm med hjälp av satellitteknik.

 – Målet är att bli bäst i Sverige när det gäller rymdteknik, säger Assiye Süer som under ett halvår ingått i rymdinkubatorn Innovatum i Trollhättan.

Hon har dessutom hunnit kamma hem innovationspriset SKAPA-priset i kategorin för unga innovationer, lärt unga om rymden i tv-programmet Hjärnkontoret och handplockats av Internetstiftelsen till Stellar executive program, en ledarskapsutbildning i digital transformation.

Att såväl företags som allmänhetens intresse för rymden ökar märker Assiye Süer tydligt, inte minst i takt med Elon Musks rymdsatsningar via SpaceX för att nå Mars.

– Det finns helt klart ett extra intresse jämfört med för några år sedan och fler upptäcker potentialen i rymdteknik. Själv kan hon tänka sig att uppleva rymden på nära håll.

– Jag satsar på att bli rymdturist!

103 unga idéer presenteras av Företagarna i samarbete med Almi. 

almilogga100.jpg

Fler nyheter från Företagarna