För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Storbolagen som betalar i tid

För att korta betaltiderna i Sverige har näringslivet, på näringsdepartementets uppmaning, tagit fram en frivillig uppförandekod. Nu har 34 svenska storbolag ställt sig bakom initiativet. Bolagen kortar därmed sina betaltider till små och medelstora bolag till max 30 dagar.
Publicerad 5 dec 2018

Listan över bolag som är först ut att ansluta sig till uppförandekoden presenterades vid en presskonferens i Stockholm i mitten av november där näringslivs- och innovationsminister Mikael Damberg samt Anna Winblad von Walter och Anders Persson från Föreningen för effektiva affärstransaktioner deltog. På listan fanns bland annat Volvo Car Corporation, Skanska Sverige och Telia Sverige.

Mikael Damberg uttryckte stolthet över den ”flygande starten” med anslutna bolag och var nöjd att frågan kommit så här långt. Han menade också att små och medelstora företag blir allt viktigare för de stora företagen, också i utvecklingsarbetet.

– Om man vill ha små och medelstora företag som medleverantörer måste man också ge förutsättningar så att de kan göra investeringar och vara långsiktiga i arbetet för att hålla de kvalitets- och innovationskrav som de stora företagen ställer, sa han.

På presskonferensen framkom också att man genom att publicera listan hoppas att fler företag ska ansluta till koden och att den ska vara normbildande i både Sverige och Europa. Ett annat önskemål är att det i framtiden ska handla om mer än korta betaltider, som att bygga en ny kultur i näringslivet där man gemensamt arbetar för en hållbar affärsmiljö och etik och moral i affärer mellan företag och att det ska leda till tillväxt och konkurrenskraft.

– Jag hoppas att Svenskt Näringsliv och de storföretag som fortfarande inte anslutit sig kommer göra det och därmed verka för en sundare ekonomi som genomsyras av schysta villkor – för stora och små företag. Då skapar vi gemensamt bättre förutsättningar, vilket är grunden för den svenska tillväxten och skapandet av nya jobb, sa Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Anna Winblad von Walter berättade att arbetet med att få fler bolag att ansluta till koden fortsätter på bred front. Det ska bland annat ske genom dialog mot företag inom ramen för ett så kallat advisory board.

– Vi vill givetvis också höra från leverantörerna vad de tycker är särskilt problematiskt med långa betaltider och hur man ska få en mer sund affärskultur i Sverige och i enskilda moment i förhållande till avtalsvillkoren, sa Anna Winblad von Walter.

Listan över anslutna bolag finns att läsa på betaltider.se.

Text: Nina Hjortsman.

Fakta om betaltider:


➔ Näringslivet och en rad storföretag har i dialog med Näringsdepartementet tagit fram en frivillig uppförandekod för att korta betaltiderna i Sverige. Syftet är att kapa långa betaltider som skapar likviditetsproblem hos leverantörsföretag och därmed säkerställa tillväxt och konkurrenskraft. Bolag som ansluter till koden går med på att betala små och medelstora leverantörsföretag inom max 30 dagar. Läs mer på betaltider.se

Fler nyheter från Företagarna