För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Monica checkar ut

Monica Lindstedt, Företagarnas ordförande sedan fem år tillbaka, väljer att inte ställa upp för omval. Nu berättar hon om vilka nya framtidsplaner som lockar.
Publicerad 9 apr 2018
Monica Lindstedt ser fram emot nya utmaningar. Foto: Evelina Carborn

Varför väljer du att inte ställa upp till omval som ordförande för Företagarna?

– Jag fyller 65 i år och jag har varit ordförande i fem år samt vice ordförande i två år dessförinnan. Ska vi attrahera framtidens företagare så krävs det yngre krafter vid rodret för Företagarna, så är det.

Har det varit svårt att kombinera engagemanget i Företagarna med din roll som huvudägare och styrelseordförande i Hemfrid?

– Ja, Hemfrid växer fortfarande så det knakar, vi omsatte 585 miljoner kronor förra året och har drygt 2 200 medarbetare. Det här tåget går inte att stoppa, det kräver också en insats. Jag inser att jag måste prioritera mitt eget.

”Nu förstår makthavarna att Företagarna inte är ett särintresse utan en välfärdsmotor”

Vilken har varit den största framgången för Företagarna under dina år som ordförande?

– Företagarna har fått ett fantastiskt genomslag för budskapet att 4 av 5 jobb skapas i små och mellanstora företag. Jag tror inte att det finns en enda politiker i Sverige som inte vet varifrån jobben kommer. Nu förstår makthavarna att Företagarna inte är ett särintresse utan en välfärdsmotor.

Och vilken är nästa stora utmaning för Företagarna?

– Det är att få alla medlemmar som i dag har 1–4 anställda att våga växla upp. För att åstadkomma den förändringen krävs det mer stabilitet och bättre förutsättningar för företag att våga växa. Den stafettpinnen lämnar jag vidare till nästa ordförande och styrelse. Det handlar om att företagare ska kunna jobba under långsiktigt stabila förhållanden. Man tar sig för pannan kring vissa politiska utspel, exempelvis Skatteverkets förslag om exitskatten.

Var ska Företagarna vara om fem år?

– Utmaningen är att fortsätta vara relevanta. Och då är det kanske lite andra frågor som gäller än i dag. Det gäller att som jag nämnde tidigare få fler företag att vilja växa och så har vi en integrationsutmaning där jag tror att landets företagare kommer att spela en avgörande roll. Tekniken kommer att utvecklas och påverka vår vardag, men jag tror inte att robotarna kommer att ta över eller att digitalisering löser alla våra utmaningar. Det som blir kvar är tjänster och upplevelser. Vi har bara lyft på täcket i ena hörnet över alla de tjänster som vi kommer att utveckla. De flesta har vi ingen aning om i dag.

Det är valår i år. Hur tycker du den politiska retoriken har utvecklats under dina år i Företagarnas ledning?

– Det är fler partier som pratar positivt om företagande i dag än för sju år sedan. Samtidigt måste jag tyvärr konstatera att det har saknats näringspolitiska reformer under senare år. Den mest framgångsrika reformen så här långt är RUT-reformen. Den har skapat 30 000 nya jobb och 20 000 företag. 890 000 hushåll köpte vita tjänster senaste året. Det är imponerande.

Så vad ska du hitta på nu?

– Förutom mitt engagemang i Hemfrid så har jag varit med och grundat Nätverket 17 där vi ska försöka få fler kvinnliga entreprenörer att växa. Jag blev helt bestört när jag fick klart för mig att det är så få kvinnliga entreprenörer som har startat och leder bolag som omsätter mer än 50 miljoner kronor. Den siffra jag fick för ett år sedan var 17 stycken, men det finns några fler.

Vilken roll ska du ha?

– Jag ska vara coach och sparringpartner, och kanske investera. Jag har ju en annan syn på risk. Jag gillar inte det traditionella upplägget med riskkapital och snabba exits. Det tar tid att bygga framgångsrika företag. Jag är mer en investerare än riskkapitalist.

När ska du börja investera?

– Jag har redan börjat. Min första investering är i e-handelssajten Horsemeup där jag har gått in med några andra investerare. De andra kan e-handel, jag kan hästar.

Text: Per Manns.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna