För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Att tänka ett varv till

När företag flyttar eller gör om slängs ofta hela möblemang av högkvalitativa möbler. Entreprenörern Marie Nork försöker rädda en del av dem.
Publicerad 11 apr 2018
Designföretagaren Marie Nork. Foto: Oskar Omne.

Det här ser ju ut som när jag gick i skolan på 70-talet. Plus slitage sen dess.” Det tänkte Marie Nork, inredningsdesigner med egna företaget by Nork, när hennes dotter för några år sedan började skolan. Hon kunde inte låta bli att fundera över hur skolan kunde förnya, utan att det skulle kosta för mycket.

"Många ser fortfarande begagnat som något kufiskt”

– Kvalitetsmöbler är dyrt. Men det är också något det kastas otroligt mycket av. Och då är det gratis, säger Marie Nork.

Hon bestämde sig för att börja arbeta med inredningsdesign som bygger på återbruk för företag och offentliga miljöer, och började arbeta på ett inredningsföretag som partner och projektledare. I dag driver hon företaget by Nork i egen regi.

Biblioteket på dotterns skola blev pilotprojekt. Marie Nork började ragga begagnade möbler från företag. Hon tog kontakt med fastighetsägare och flyttfirmor för att få tips om möblemang som var på väg att bytas ut.

– När jag får reda på att ett företag ska flytta eller bygga om ringer jag dit, berättar om projekten jag arbetar med och frågar om jag kan få sånt de ska slänga. De flesta blir glada när Marie Nork ringer.

– Företag är medvetna. De vill inte slösa med resurser, men det saknas smidiga system för att ta tillvara begagnade möbler.

Än har Marie Nork inte möjlighet att lagra möbler, utan kan bara ta emot det hon behöver i projekten hon arbetar med.

– Du anar inte hur mycket fina möbler jag har sett gå på tippen.

Om man vill ana kan man räkna på att det de senaste tio åren sålts möbler för i genomsnitt drygt 21 miljarder kronor om året i Sverige. Det saknas statistik över vad som händer med möblerna, men enligt en rapport från Trä och möbelföretagen, TMF, slängs mycket innan det slitits ut.

Så hur det gått? På By Norks hemsida finns före- och efterbilder från olika projekt Marie Nork jobbat med. I ett bibliotek har ljuslackade bokhyllor i klassisk kontorsdesign kompletterats med handmålade boklådor tillverkade av gamla byrålådor (nyckelhålen finns kvar) som monterats på avsågade svarvade stolsben. De har konstruerat soffgavlar av utsorterade böcker och på golvet ligger en mjuk blå matta. Barnen på skolan involverades i projektet. I dag berättar personalen på skolan att barnen är mer rädda om miljön än tidigare och att utlåningen av böcker har ökat.

– Jag ser tre ben i verksamheten. Det ekologiska tänket: vi måste få till system för att ta tillvara resurser som i dag slängs i förtid. Sen finns det en social påverkan: de företag som skänker möbler till mina projekt stödjer barn- och ungdomsverksamhet. Och slutligen det ekonomiska: det är dyrt att köpa möbler och i många verksamheter är ekonomin tajt.

Den största utmaningen är att få organisationer och företag att se möjligheten att inreda med återbruk.

– Många ser fortfarande begagnat som något kufiskt, något som inte fungerar i stor skala. Men, menar Marie Nork, trenderna i kontorsinredning talar för ökat återbruk.

– Tidigare inreddes företag enhetligt. Man hade hundratals likadana skrivbord, med var sin likadan lampa. I dag vill man i stället skapa zoner, med olika uttryck och känsla. Då är återbruk perfekt.

Fler nyheter från Företagarna