För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Ministern om försäkringskaoset

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) svarar på kritiken mot försäkringsbolagens ovilja att försäkra företagare verksamma i vissa branscher.
Publicerad 7 dec 2017
Finansmarknadsminister Per Bolund är öppen för en förändring av nuvarande regler.

Läs även: Försäkringsbranschens svarta lista

Läs även: De är för farliga för en försäkring

Det finns flera branscher som försäkringsbolagen inte vill försäkra, något som drabbar enskilda företagare. Vad kan du göra åt det här problemet?

– Vi följer frågan, och det jag skulle önska är att branschorganisationerna kunde ta en dialog med försäkringsbolagen och peka på att det inte är rättvist att dra hela branschen över en kam utan att man måste se de enskilda företagen.

Behövs det hårdare lagstiftning i linje med den som gäller för konsumenter?

– Som privatperson har man rätt att kunna teckna försäkring och det har varit uppe till diskussion om man ska ha motsvarande regler för företag. Det gjordes en utredning 2005 som kom fram till att sådana regler inte var motiverade och därför har vi ingen avsikt att gå in och reglera ytterligare. Men det är en fråga där vi följer utvecklingen och visar det sig att det är ett växande problem får vi göra en förnyad analys och se om det behövs en förändring av reglerna.

Företagarnas rådgivning har också stött på ett ökande problem med att företag i vissa områden inte får försäkra sig, något som gör att butikerna får slå igen, vilket i sin tur utarmar området och gör det än mer utsatt. Vad har ni för förslag på lösning för det?

– Det jag tror att vi kan göra är att gå på själva grundproblematiken och se till att ge trygghet, öka polisnärvaron och bryta kriminella gäng så att företagarna kan driva sin verksamhet i lugn och ro. Då tror jag att vi kommer att se ett ökat intresse från försäkringsbolagen. Det är otroligt viktigt att vi gör de för att skapa möjligheter för företagande men också för att ge trygghet för alla oss medborgare. Jag tycker att det är frustrerande att de här problemen vuxit som de har gjort.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna