För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Försäkringsbranschens svarta lista

Om du verkar inom någon av nedanstående branscher får du räkna med att leta lite extra för att få möjlighet att försäkra ditt företag. Olika försäkringsbolag har olika regler när det gäller vilka de vill se som kunder och vilka de avvisar.
Publicerad 6 dec 2017
Bilverkstäder, restauranger, tatuerare, sågverk och guldsmeder är enligt granskningen några av de branscher som extra svårt att teckna försäkring.

Läs även: Ministern om försäkringskaoset

Läs även: För farlig för en försäkring

Bilverkstäder, lackering, uthyrning
Risk: Tre bilrelaterade verksamheter som försäkringsbolagen ofta bedömer som extra skade- och inbrottsutsatta. Räkna med svårigheter att få en försäkring.

Restauranger
Risk: Här finns risk för både brand och skadegörelse. Även verksamheter som innehåller restauranger, till exempel museum och hotell, kan uppleva svårigheter att få en försäkring. Även food trucks finns på försäkringsbolagens lista över icke önskvärda kunder.

Sprängteknik
Risk: En bransch som försäkringsbolagen gärna undviker med motiveringen att verksamheten kan orsaka stora skador på både människor och egendom.

Tatuerare
Risk: Försäkringsbolagen avböjer att teckna ansvarsförsäkringar för landets tatuerare. Branschorganisationen, Sveriges organiserade tatuerare, har tagit fram en egen medlemsförsäkring.

VVS
Risk: Det råder högtryck i VVS-branschen, samtidigt anser försäkringsbolagen att det förekommer kompetensbrister och att jobben inte blir fackmannamässigt gjorda, vilket leder till dyra skador. Svårt att teckna en försäkring.

Guldsmeder och klockbutiker
Risk: Har sedan lång tid haft problem att skydda sina verksamheter. Stöldbegärlig egendom som dessutom kostar mycket att ersätta bidrar till att försäkringsbolagen håller sig borta.

Skrotupplag
Risk: Försäkringsbolagen bedömer att risken för utsläpp och miljöskador är stora om du sysslar med någon form av återvinning. Kan resultera i omfattande skadeståndskrav och höga saneringskostnader.

Åkerier
Risk: Åkerier kan drabbas av olyckor, stölder och personskador. Konsekvensen blir att många åkerier upplever problem med att få försäkringar.

Taxi
Risk: En bransch som försäkringsbolagen menar innehåller en hel del svart verksamhet, vilket leder till risker som försäkringsbolagen inte är benägna att ta.

Sågverk & snickerier
Risk: Brännbara material, ofta i samma lokal som maskiner som kan orsaka gnistbildning. Försäkringsbolagen ser brandrisk och kräver kostsamma sprinklersystem för att ens överväga att bevilja en försäkring.

Så här gjorde vi listan: Listan är framtagen genom samtal med branschorganisationer, de större svenska försäkringsbolagen samt försäkringsansvarig på Företagarna.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna