podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Årets unga företagare 2015

Ida Backlund, entreprenören bakom framgångssagan Rapunzel of Sweden, är Årets Unga Företagare. Hon har gått från noll till en omsättning på över 100 miljoner kronor sedan hon startade bolaget 2007. Drivkraften är att få utveckla idéer till verklighet och att få arbeta med människor.
Publicerad 27 okt 2015

Vilken är den största utmaningen för unga entreprenörer i dag?

– Vi har egentligen bättre förutsättningar än vi tror, säger Ida Backlund. Jag tror att vi har lättare att lyckas eftersom vi ännu inte är låsta i ”samhällssystemet” som man ju kan bli som äldre.

Hur kan man göra företagandet för unga enklare?

– Uppmuntran till entreprenörskap är viktigt. Det görs mycket i frågan redan, vi har inkubatorer och starta eget-bidrag och mycket mer. Det viktigaste skulle jag säga är att omge sig med människor som ger positiv energi.

Hur fixar man finansieringen?

– Det finns olika vägar. Oavsett vilken man tar så bör man börja i liten skala. Jag frågade banken som sa nej eftersom den inte trodde på min idé. Det finns pengar och det finns bra idéer, däremot finns en brist på tillfällen då världarna möts. Vid till exempel Åre kapitalmarknadsdagar finns alla möjligheter att träffa affärsänglar och investerare. Fråga dig fram!

Vad är ditt nästa mål?
– Nu släpper jag det operativa ansvaret och tar en ny roll med plats i styrelsen. Vi har som mål att utveckla bolaget till fem gånger så stort.

Fler nyheter från Företagarna