podcast news play företagaren I media förmån faq

Intervju med Joakim Kihlgren, företagschef på Sparbanken i Enköping, ledamot i Företagarna Håbo och stödmedlem i Företagarna

Varje vecka träffar vi en medlem i Företagarna Håbo eller nyckelperson i näringslivet.
Publicerad 12 nov 2021

Berätta, vem är du är och vad sysslar du med?Joakim Kihlgren Sparbanken i Enköping.jpg

Jag är i mitt yrke, företagschef på den lokala Sparbanken Enköping här i Bålsta. Där försöker vi vara en aktiv partner i företagarnas utveckling. Vi arbetar dag ut och dag in med att förbättra och hjälpa våra kunder i olika situationer i sitt företagande, allt från investeringar, juristavtal till exit. Privat brinner jag för vårt föreningsliv i Håbo kommun, varit aktiv ledare/tränare när barnen var mindre, numera kan ni stöta på mig i Kvarnkojan som snöhjälte för att få till längdspåren. Det är extra roligt att få arbeta i en bank som har sponsring och stipendier till våra hemma marknader högt på bankstyrelses agenda.

Du träffar många lokala företagare, hur skulle du beskriva det lokala företagsklimatet om du sammanfattar dina kunders utmaningar och möjligheter i deras företagande?

Håbo kommun växer år för år med nya invånare och nya företag. Jag ser att det finns stora möjligheter i Håbo att utveckla sitt företagande, dels lokalt men också med vår geografiska fördel i Mälardalen. Det vi sett det senaste året i och med Dagabs etablering är att externa aktörer ser potentialen i kommunen, vilket bidragit till att det blir fler intressenter till de objekt som kommer ut på den öppna marknaden. Utmaningen för företagsklimatet i Håbo är att kommunen behöver inse att vi i rask takt går mot 25 tusen invånare i kommunen. Vi är ingen småstadskommun längre. Behöver våra företagare besked i någon fråga så skall det vara tydligt var och till vem du som företagare kan vända dig till. Vi har fått lite indikationer på att det idag är svårt att veta var de skall vända sig och framför allt få gehör för sina frågor. Det är dock något som styrelsen i Företagarna jobbar stenhårt för att förbättra med olika kravställningar på våra politiker och tjänstemän.

Hur ser du på Håbo som kommun att verka och bo i?

Som Sparbank som verkat sedan 1835 så upplever vi det väldigt positivt att få vara det lokala valet av bank. Vi är många som bor på orten, vi är engagerade i kommunens utveckling. Sparbanken Enköping har tre kontor idag, Kungsängen, Håbo och Enköping, dessa marknader tror vi stenhårt på, vi finns här för våra kunder sedan 1835 och har inga funderingar på att göra något annat med våra kontor.

Att bo i kommunen är för en som gillar att röra på sig helt perfekt, närhet till Mälaren, lätt att ta sig ut i skogar och mark. För att arbetspendla kunde vi önska oss lite tätare SL trafik, då tror jag även att våra ungdomar skulle kunna tänka sig bo kvar längre i Håbo.

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.