För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Philip Ekeroth, jurist på Företagarna. Foto: Oskar Omne.

Luriga regler i leasingavtal

Leasing marknadsförs som ett enkelt och bekymmerfritt sätt att få tillgång till en ny bil. Men Företagarnas jurist Philip Ekeroth varnar för motsatsen.

Bilen är ofta en viktig del av en företagares vardag. Det är många företagare som väljer att leasa en ny bil och betala månadsvisa avgifter i stället för att köpa.

Men vad gör du som företagare när din leasingbil börjar krångla? Du kan välja mellan två typer av billeasing, operationell eller finansiell. Det som förenklat skiljer dem åt är att vid finansiell leasing har leasetagaren ansvar för bilen och dess service samt möjlighet att köpa bilen vid leasingperiodens slut.

Tre parter

I ett leasingförhållande är det tre parter inblandade: leasetagaren, leasegivaren och leverantören. Det finns inga lagregler för leasing, utan det ses som hyra eller avbetalningsköp. Det är avtalet mellan parterna som utförligt reglerar vad som gäller. Vägledning för vad som gäller när det inte är reglerat i avtalet kan fås från till exempel branschpraxis och köplagen. Vid finansiell leasing friskriver sig ofta leasegivaren vid fel. Du måste i stället kontakta leverantören om felet.

Som vanligt vid fel på en vara eller tjänst är det köparen eller beställaren som måste reklamera felet. Vänd dig till leverantören och påtala felet samt hur det ska avhjälpas, exempelvis att bilen måste repareras. Glöm inte att dokumentera felet och reklamationen. Underlaget kan behövas framöver. Vid fel på varor och tjänster ska säljaren i första hand avhjälpa felet. Går inte det får köparen kräva omleverans, prisavdrag eller häva köpet/avtalet.

”Läs leasingavtalet extra noga innan du skriver under”

Att avhjälpa felet på bilen kan vara det enklaste sättet att åtgärda problemet. Återkommer samma fel på bilen, trots att den har varit inne på reparation och du inte blir erbjuden en ny bil, kan det vara dags att kräva att leasingavgiften sänks (prisavdrag) eller häva avtalet. Hur mycket leasingavgiften ska sänkas beror på avtalet. I många fall har leasegivaren avtalat bort möjligheten till sänkt leasingavgift vid fel.

Läs mer: Så funkar tjänstebil och förmånsbil 

Saknas speciallag

För att häva leasingavtalet på grund av fel på bilen måste du gå igenom avtalet. Då det saknas en speciallag är avtalen ofta utförliga. Om avtalet inte ger några svar kan en vägledning från köplagen göras. För att du som leasetagare ska kunna häva avtalet måste det vara ett väsentligt fel, och att leasegivaren insåg eller borde ha insett detta. Du måste även meddela leasegivaren i tid efter att du märkt eller borde ha märkt felet.

Denna artikel har förenklat problemet, och som vanligt i juridikens värld beror det på i det enskilda fallet. Att häva ett avtal utan att ha rätt till det kan bli kostsamt. Ta gärna hjälp av en jurist och gå igenom avtalet och situationen innan du häver.

Läs leasingavtalet extra noga innan du skriver under. Det är lättare att ta ställning till villkoren och att förhandla villkoren innan avtalet är ingånget än att ändra sig och motvilligt få följa avtalet och dess innehåll. Som medlem är du välkommen att ringa och diskutera dina frågor med oss jurister i Företagarnas juridiska rådgivning.

Taggar

Prenumera på Juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.