För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Sveriges bästa rastplatser för hästar

Det är inte bara bilister, barn och hundar som behöver sträcka på benen längs vägarna. Även hästar behöver pauser. Här är tips på var du kan lasta av och låta hästen sträcka på benen, dricka vatten eller äta utanför transporten.

Förr i tiden färdades folk med häst och vagn. Nuförtiden står hästarna i transporter när de får skjuts till sommarbete, veterinären, tävlingar eller till ett förväntansfullt barn som räknar ner sekunderna till att kunna lägga armarna om sin alldeles egna ponny.

Den som fraktar hästar professionellt har strikta regler att förhålla sig till. Jordbruksverket har en informationssida som vänder sig till sådana djurtransportörer. Men även du som inte räknas som transportör av djur i samband med ekonomisk verksamhet har regler att följa. Hästar som transporteras längre än 50 kilometer ska till exempel tittas till minst varannan timme under transporten.

Här har vi samlat några tips på ställen där det brukar gå bra att stanna till när du behöver lasta av en häst och rasta den en stund. Men vi vill understryka att det är viktigt att du stämmer av informationen i förväg med den som driver verksamhet där så att det fortfarande är tillåtet att stanna till och att dina planer inte krockar med några arrangemang.

Kom ihåg att hålla rent och snyggt efter dig och djuren och var rädd om skog och mark, så vi slipper se fler förbudsskyltar för hästar på parkeringsplatser.

Sharpman i Hogstad, Östergötland

Här kan du handla alla rid-, ryttar- och hästsaker du behöver och även saker till hund och katt. Det finns förutom butik också ett fik och är en bra rastplats för hästen om du behöver lasta av en stund.

Sharpman i Hogstad
Läs även: Rasta hunden på bilresan – här kan du stanna.

Öresundsporten (tidigare Skåneporten) i Örkelljunga

Vid Öresundsporten i Örkelljunga finns en grusplan där man får lasta av och rasta sin häst och det brukar vara en populär rastplats på väg ut i Europa.

Öresundsporten

Vaggeryds travbana

På Vaggeryds travbana finns stora ytor där man kan lasta av och ge hästen möjlighet att röra på sig under långa resor. Som alltid, kolla innan du lastar av och tänk på att det kan vara tävlingar eller andra arrangemang man får visa hänsyn till.

Vaggeryds travbana

Mantorps hästsportarena

Mantorpstravet som numera heter Mantorps hästsportarena ligger nära E4 och har bra plats för stora släp och lastbilar om du vill låta hästen rasta en stund. Även här pågår ofta stora tävlingar och arrangemang så kolla vart du kan lasta av innan.

Mantorps hästsportarena

Himmelstalund i Norrköping

Här finns både stora gräsmattor, bra möjligheter att stanna en transport och hundrastgård om du vill släppa ut även hunden på resan. Tänk på att det kan vara stora konserter och sportarrangemang så kolla upp innan om det går att lasta av.

Himmelstalund

Röttleparkering, Gränna

Röttleparkering vid Gränna är en gammal by med en stor parkering där det ofta är lugnt och utrymme att lasta av en häst som behöver rastas.

Röttleparkering

Bashultsgård, Jönköping

Bashultsgård, Jönköping med B&B för både människa och häst. En riktig pärla till anläggning om du reser med häst (och hund). Här kan både häst och människa sova över, äta gott och få en paus på resan.

Bashultsgård

Östgötaporten, Ödeshög

Östgötaporten, Ödeshög. Här kan du äta, tanka/ladda och lasta av hästen en stund. Det finns stora parkeringar och gräsytor som är lämpliga. Östgötaporten ligger bekvämt vid E4 men utan att du behöver lasta av mitt på motorvägen.

Östgötaporten

Hagens bed och box Vansbro

Hagens bed och box Vansbro är ett väldigt trevligt ställe där både du och hästen kan bo över bekvämt i egen stuga.

Hagens bed och box Vansbro

Södergårdens häst och fritid, Tranås 

Här finns möjlighet att stanna och rasta hästen eller tillfällig uppstallning på resa eller tävling. Plats för tre hästar i box och hage och fyra personer.  Du bokar genom att kontakta Ingela Melchersson på 070 309 5044 eller messenger.

Stall ljungaviken, Aneby 

Nyrenoverad gård med egna hästar som också erbjuder Bed and Box. Vill du stanna längre finns även möjligheter till fiske, skogspromenader och 

Stall Ljungaviken Aneby

Boxplats

Boxplats i samband med tävling är det många som letar efter. Via den stora Facebook-gruppen Boxplats brevid tävling (gruppens namn stavas så) kan du också hitta platser där du kan lasta av din häst för övernattning på resan och ta in på hotell i närheten. Tänk på att kolla tempen och säkerställa att hästen är frisk innan du tar plats i en box samt att stallet är rent och använder rengöringsmedel mellan besöken  som håller smittor ingen vill ska spridas borta.

Sök vidare för att hitta ditt perfekta resmål

Har du fortfarande inte hittat precis det du letar efter? Här kommer några tips på hur du kan söka vidare. 

A camp

här kan du stanna en stund eller övernatta med husbil, husvagn och tält. Du hittar tips på var du kan tvätta, äta, göra gårdsbesök eller bo på lantgård.

A camp

Sök i sociala media

  • Använd sökfunktionen på Instagram eller TikTok för att hitta bra ställen att besöka. 
  • Du kan också läsa på taggarna för besöksmål i sociala medier och se vart du INTE ska gå. Barnvänligt kan vara big no no om ni planerar för en stilla middag på tu man hand.

Testa golfrestauranger 

Om du letar efter mat på vägen så är ett tips att kolla upp vad närmaste golfrestaurang erbjuder. Prisvärt, varierad meny och oftast väldigt gott! 

 

Taggar
Riks

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.