För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Småföretagare räddar våra citykärnor

Det är mysigt med levande stadskärnor där butiker, kaféer och restauranger bidrar med liv och rörelse. Tidningen Företagarens svep tipsar om småföretagare som räddar citykärnor från norr till söder.

Svepet_butiker_med_pluppar-vit.jpg

 1. Luleå: Lyckat samarbete mellan inredningsbutiken Norra bo och mysiga Café Nouveau lockar kunder till Timmermansgatan 16.
 2. Umeå: Ägarduon Per och Lars Åkerlund har gjort delikatessbutiken Duå till något av en institution. En upplevelse för alla sinnen som lockar kunder till hjärtat av Umeå.
 3. Örnsköldsvik: Oskar Linderoth och Tomas Blom har en enkel devis: kärlek, skratt och smörgåstårta. En kombo som lockar många kunder till lunchkaféet Vardagslyx.
 4. Sundsvall: Allt fler butiker väljer att flytta från mörka citygallerior till ljusa butikslägen i gatuplan. Lotta Uvhage driver frisörsalongen Saxokam, och hon har precis flyttat från In:Gallerian till en fin lokal på Storgatan 2.
 5. Östersund: Hamngatan 12 är en lyckad kombination av butik som säljer både nytt och begagnat samt ett mysigt café som är inrett med begagnade möbler.
 6. Sandviken: Sandegårds är en av Sveriges äldsta klädbutiker. Håller stilen i hjärtat av Sandviken med hjälp av personlig service och träffsäkra råd.
 7. Västerås: Med öppen planlösning ser kunderna rakt in i Bageri April på Vasagatan i hjärtat av Västerås. Kim Lund (Årets bagare 2016) och Pär Martinsson slog upp portarna 2020 – och det är svårt att inte stanna upp och köpa en påse nybakade kanelbullar eller en fylld fralla med getost och fikon.
 8. Örebro: Med ett stilsäkert sortiment och energiladdat entreprenörskap lockar klädbutikerna Debut och Heaven en stadig skara kunder.
 9. Norrköping: Norins Ost lockar långväga besökare till det historiska kvarteret Knäppingsborg. Och vem kan motstå en grottlagrad gruyère eller Norins vällagrade brännvinsost?
 10. Habo: Levande citymiljö tack vare ett bra butiksutbud, bland annat modebutiken Per & Lisa som attraherar kunder med hjälp av bra service och ett aktivt Instagramkonto.
 11. Jönköping: Familjeföretaget Sandströms driver tio klädbutiker i citylägen i södra Sverige, alla med lönsamhet.
 12. Nässjö: Optiker Karvik, en lokal optiker med bästa centrumläge, får kunder i hela Småland att se bättre.
 13. Borås: Brissmans och Joel & Jolina är lokala modebutiker som försvarar Borås rykte som Sveriges textilhuvudstad.
 14. Kalmar: Sveriges lönsammaste bokhandel, Dillbergs, hittar du i hjärtat av Kalmar; se artikeln här.
 15. Sölvesborg: Charlotta Lindrup driver Smaralda kläder & interiör, en butik där ”alla ska få känna sig som en prinsessa”. Butiken har också en vänthörna för män med kaffe, tidningar och en skön stol …
 16. Karlskrona och Borgholm: … och Charlotta har öppnat ytterligare butiker i Karlskrona (i Riksbankens gamla kontor) samt i Borgholm.
 17. Laholm: Liana Christensen är en viktig inspiratör för att hålla innerstaden vid liv. Hennes butik, Klädkammarn, lockar långväga kunder. Butiken växte vidare in i grannlokalen´mitt under pandemin.
 18. Helsingborg: När butikskedjorna överger centrala Helsingborg håller småföretagarna ställningarna med stil. Guldsmeden Carl Hoff erbjuder service och tradition i en vacker lokal. En av finalisterna i tävlingen Retail Awards 2023.

citykarna737.png

Illustration: Li Rosén Zobec

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.