För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Brahehus och Vättern.

Bästa stoppen och utflyktsmålen i södra Sverige

Gör en avstickare med bilen. Fika, sträck på benen eller ät en bit mat och sov över. Många av södra Sveriges caféer, restauranger, rastplatser, hotell och utflyktsmål drivs av småföretagare. Passa på att både ha trevligt och gynna småföretagen – de som skapar fyra av fem nya jobb.

Här listar vi på Företagarna våra tips till dig som ska ge dig ut på vägarna i södra Sverige i sommar. Det finns oerhört mycket att upptäcka och långt mer än vi listar här, men som företagare brukar säga, man måste börja någonstans.

Längs E4

Väderstad

Väderstad är en pärla i Mjölby kommun där du hittar ett fantastiskt kafé, restaurang och deli, allt inom promenadavstånd. Perfekt avstickare fem minuter från E4.

Läs mer om centralkonditoriet i Väderstad.

Lingonställen i Västra Småland

Vad är ett lingonställe? Det kan vara unika butiker, gårdsbutiker, odling och blommor, inredning, museer och hantverk och annat smått och gott. Totalt 101 platser att besöka i Västra Småland.

Läs mer om lingonställen.

Omberg och Tåkern

Över Vätterns vatten reser sig Omberg och nära finns Sveriges fågel-Mecka Tåkern. Perfekta platser för dig som bara vill ta en paus, vara aktiv eller åka runt med bilen och titta på utsikten. Det finns många bra platser att stanna på där du kan äta medhavd matsäck eller äta god mat på restauranger och caféer.

Glasskiosken i Ödeshög

Ödeshög – glasskiosken som gjorde succé efter att Mustige Mauri tipsat om den på sin youtubekanal. Men Ödeshög har mer än så att bjuda på för dig som åker  mellan Göteborg och Stockholm och vill se natur och ta ett dopp när du rastar.

Läs mer om Ödeshög. 

Tindered

En välkänd rastplats i Småland som lockar många på väg mot Öland. Bland annat fika, vedugnspizza, mat, trädgård och glass för alla åldrar.

Läs mer om Tindered.

Flygvapenmuseet i Linköping

Flygvapenmuseet i Linköping har både restaurang för vuxna och barn, möjlighet att rasta barn och titta på flygplan, rasta hunden utanför i grönområdet och få lite ny energi till den fortsatta resan.

Läs mer om Flygvapenmuseet i Linköping.

TC Ljungby

Många gym säljer dagskort eller möjlighet att träna per timme. Om du åker förbi Ljungby finns ett bra träningsställe där du kan få lite energi i kroppen igen.

L.äs mer om TC Ljungby.

Fröö Gård

När du passerar Norsholm mellan Norrköping och Linköping kan du passa på att köpa bra och gott kött hos Fröö Gård. Köttlådor, styckbitar, beställ, charkuterier eller handla direkt i butiken.

Läs mer om Fröö Gård.

Solkanonen i Åtvidaberg

45 minuter från Linköping hittar du Åtvidaberg och där finns världens enda fungerande solkanon. Vackra omgivningar där du kan åka båt, cykla och vandra också.

Läs mer om solkanonen.

Adelsnäs

I Åtvidaberg finns också Adelsnäs, ett av Sveriges största herresäten. Slottet har en stor park med flera sevärdheter, en grön lunga att lunka runt i.

Läs mer om Adelsnäs.

Nostalgiboden i Markaryd

Passerar du Markaryd finns det kanske tid för att besöka Nostalgiboden? En butik fylld av gamla möbler och saker, återbruk när det är som bäst. Har du md dig äldre släktningar kan det bli ett besök i minnenas allé med gamla kära ting.

Läs mer om Nostalgiboden i Markaryd.

Längs vägarna 53/55/57

Lida gård

I Flen hittar du Lida gård. Restaurang, café, butiker och festvåning, men framför allt en av landets största häst- och hundbutiker.

Läs mer om Lida gård.

Läs även: Sveriges bästa rasplatser för hästar. 

Sagostigen

Sagostigen är väl värt ett besök med barn på vägen genom Sörmland. Här kan du gå sagostigen, hoppa hoppborg, rida häst och leka på stora gräsmattan, äta och kolla på teater.

Läs mer om Sagostigen.

Grinda Säteri

Flen/Malmköping har även Grinda Säteri. Det är lite av varje; bondgård, egen glasstillverkning, glasscafé, hotell- och konferensanläggning, padelbana. Ett perfekt utflyktsmål eller längre stopp på vägen.

Läs mer om Grinda Säteri.

Örum väg 9/19

Åker du mot Österlen får du inte missa Örum 119. Här kan du bo, äta gott, köpa växter, fika och umgås i en väldigt inspirerande miljö. Vedugnspizza, glass, shopping och allt du behöver på en plats.

Läs mer om Örum 9/19.

Svabesholm Kungsgård

Svabesholm Kungsgård är nästa tips på Österlen. Årets Företagare i Simrishamn är bara en av alla fina utmärkelser denna pärla har fått. Djur, natur och hållbar miljö är viktigast här och du kan njuta av det i gårdens café, lantkök, den engelska trädgården och i butikerna.  Bed and breakfast och pensionat för den som vill sova över.

Läs mer om Svabesholm Kungsgård.

Blåsingsborg

På Blåsingsborg i Kivik kan du äta av gårdens egenodlade grödor och det är det kulinariska mötet som står i fokus. Finns även boende. En matupplevelse utöver det vanliga.

Läs mer om Blåsingsborg.

Kåseberga Café & Bistro

Man behöver inte lämna Österlen hungrig! Stanna några dagar så du hinner med alla platser eller kom ihåg att åka hit igen och igen. Kåseberga Café & Bistro är verkligen god mat på Österlen.

Läs mer om Kåseberga Café & Bistro.

Längs E6

Ljungskogens strandbad

En europaväg där man kan tillbringa en hel sommar och besöka Sveriges bästa badplatser, från Falsterbo till Halmstad. Börja (eller sluta) resan på Ljungskogens strandbad.

Läs mer om Ljungskogens strandbad.

Tivolikiosken och Feldt Café

Halmstad är en härlig stad att strosa i. Missa inte Tivolikiosken och Feldt Café.

Läs mer om Tivolikiosken.

Paletti

I Hylte hittar du Paletti (Petterson och Ström Handelsbod) som erbjuder hållbara produkter som har både barnkläder, inredning och livsmedel.

Läs mer om Paletti.

Längs E45

Sjuhäradsbygden

Sjuhäradsbygden är fylld av sommaräventyr och det har Borås Bil tagit tillvara och gjort en väldigt bra guide om med tillhörande karta.

Läs mer om Sjuhäradsbygden hos Borås bil.

Längs E22 

Mönsterås och kusten i Småland är en 5-10 minuters avstickare från E22 och väl värd de extra minuterna. Här har nyligen föreningen M utsett Smålands vackraste väg. Här finns Café Förlig Wind som är en perfekt paus på resan.

Läs mer om Café Förlig Wind 

Bästa rastplatserna i alla län

Riksförbundet M Sverige och deras vägombud utser varje år den bästa rastplatsen i varje län utifrån tillgänglighet, trygghet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Här är år 2022 års lista. 

 • Uppsala: Mora Stenar
 • Stockholm: Stora Väsby
 • Västerbotten: Vojmån
 • Norrbotten: Jävre Södra
 • Södermanland: Sillekrog
 • Östergötland: Vida Vättern
 • Jönköping: Hörle södergående
 • Kronoberg: Innaren
 • Kalmar: Botorpström och Långsjön
 • Gotland: Träffpunkt Gotland
 • Blekinge: Senoren
 • Skåne: Ekerödsrasten och Stoby
 • Halland: Snapparp
 • Västra Götaland: Ljungskile
 • Värmland: Ransäter
 • Örebro: Björnfallet
 • Västmanland: Högsjön
 • Dalarna: Långsjön
 • Gävleborg: Näsbysjön
 • Västernorrland: Skuleberget
 • Jämtland: Strömsund.

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.