För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Alla anställda ska nyttja AI dagligen

Hos snabbväxande Pocketlaw använder 77 procent av medarbetarna AI-verktyg i arbetet. "I varje nytt projekt funderar vi hur vi kan använda AI", säger medgrundaren Olga Beck-Friis.
Olga Beck-Friis, medgrundare av Pocket Law. Foto: Evelina Carborn.

När Olga Beck-Friis och Kira Unger startade Pocketlaw för fem år sedan var företagsidén sprungen ur en frustration över föråldrade, ineffektiva system.

– Alla bolag i världen behöver juridik. Men när vi startade fanns det få digitala verktyg. Du behövde fem olika lösningar för att hantera din juridik digitalt, säger Olga Beck-Friis.

I dag har Pocketlaw 55 anställda för-delade på kontor i Stockholm, London och Berlin. Företagets plattform används av 6 000 företagskunder i Europa, såsom elbåtstillverkaren X Shore, e-handlaren Matsmart och barnselebjässen Babybjörn. I fjol ökade bolaget sin omsättning med 135 procent, till 11 miljoner kronor. Receptet för fortsatt framgång stavas AI.

– Juridik är ett perfekt användningsområde för AI: fullt med standardiserade, återkommande utmaningar som bygger på stora mängder text. Tjänster vi redan erbjuder blir ännu smartare och enklare. Vi tar också fram helt nya funktioner och tjänster, som lanseras löpande från och med i höst.

AI har klarat inträdesprovet till juristutbildningar i USA. Är det dödsstöten för yrket?

– Tvärtom blir arbetet roligare. Jurister kommer fortfarande behövas till det komplexa.

Ni stöper om ert interna arbete?

– Ja, vi har som mål att alla anställda ska nyttja AI dagligen, och 77 procent av medarbetarna använder det redan. Exempelvis till design, att skriva copy och innehåll för SEO. Samt för att skapa relevanta jämförelser, utvärdera bolag i säljprocessen och skräddarsy utkast till mejl. Säljare spelar in samtal och får det som skriven text. Hr formulerar jobb-annonser med AI för att undvika omedveten diskriminering.

Vilka verktyg använder ni?

– Chat GPT och Jasper AI för text och copy. Både marknad och design skapar bilder och illustrationer via Midjourney. Våra utvecklare har förändrat sitt sätt att arbeta, med verktyg som finns via Github och Microsoft. Vi snabbar också på och förbättrar säljprocesser via AI-verktyg som finns i Hubspot.

Vad kan AI i-n-t-e göra?

– Det är svårt att lita på resultatet till 100 procent. AI ”hallucinerar” som det kallas, 15 procent av informationen blir fortfarande fel. Oftast behöver du också skriva om lite, så att det blir rätt ton och känns som vi. Men det är bara en tidsfråga innan AI fixar det också.

Ordlista

Artificiell intelligens. Ett samlingsbegrepp för olika sorters teknik, oftast någon sorts maskininlärning där datorer tränats att själva hitta lösningar på problem.

GPT. AI-systemet bakom den uppmärksammade chatroboten Chat GPT, en språkmodell som tränats på enorma mängder text och lärt sig att känna igen mönster. Med följden att den kan tolka instruktioner och producera text. Bakom Chat GPT står företaget Open AI i San Francisco.

Prompt. Kallas på svenska ibland för AI-uppmaning. Syftar på den skriftliga fråga du ger till Chat GPT för att få fram en text, eller till exempelvis Midjourney för att få fram en bild. Räkna med att behöva lära dig att skriva promtar. Exempelvis via learnprompting.org.

Verktyg att testa

Från text till video: Runway omvandlar dina skrivna instruktioner till korta videoklipp.

Fixa egna bilder: Midjourney skapar bilder utifrån dina så kallade promptar
(se ordlista).

Från text till talat, och röstkloning: Descript gör att du, genom att ladda upp några minuters prat, kan träna en egen röstklon. Tar upp till 24 timmar. Sedan kan du exempelvis skapa ett poddavsnitt med din röst, utifrån ett textutkast. Transkriberar även tvärtom, tal till text.

Hitta rätt genväg: There's an AI for that är ett enormt bibliotek med närmare 1 900 olika AI-verktyg i samlingen.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.