För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Sohrab Fadai och Nirvana Gharni. Foto: Evelina Carborn.

Globala talanger ansöker efter AI-satsning

Pr-byrån Heartspace var bland de första företagen i världen att få tillgång till AI-verktyget GPT4. Nu köar internationella kunder för att få jobba med dem.

Sohrab Fadai byggde en pr-byrå med hållbarhetsfokus. Så nördade han ner sig i AI. Och skruvade om bolaget till en AI-driven plattform – med världsambitioner.

– Drömmen är att demokratisera tillgången till pr och förstärka rösterna hos dem som driver positiv förändring och sprider kunskap. Inte bara i Sverige utan i hela världen, säger Sohrab Fadai, vd för Heartspace.

Tillsammans med frun och medgrundaren Nirvana Gharni lanserade han en första version av pr-plattformen i augusti 2022. I november tog bolaget in 4,5 miljoner kronor i en första investeringsrunda och framgångarna har inte låtit vänta på sig. Heartspace har kunder såväl i Sverige som globalt – från Grekland till Silicon Valley.

– På 24 timmar fick vi över 200 ansökningar från kunder i 44 länder, vid vår nylansering för några veckor sedan. Nu går vi från dagens 10 kunder till att onboarda 30 nya kunder. I slutet av 2024 är målet att ha 1 000 användare, säger Nirvana Gharni.

Deras nya AI-stödda sätt att jobba leder till att mindre företag får mer rampljus.

– Vi lockar en helt ny kundbas till branschen – startups och små företag – som inte haft råd med pr-tjänster tidigare. Hittar de kunder snabbare och lättare, kan fler företag överleva.

Hur jobbar ni i dag, med AI-stödet i arbetet?

– Vi har tränat AI på att skriva med journalistisk tonalitet och att använda offentlig statistik. Vi kan skapa pressmeddelanden, blogginlägg och debattinlägg med regionala versioner eller branschanpassade varianter. Samt anpassat för olika sociala kanaler. En kund hade 45 publiceringar på en enda vecka, säger Sohrab Fadai.

Han tillägger att nyckeln är kombinationen med mänskliga pr-experter.

– Medarbetarna hinner tänka större och mer kreativt när enklare uppgifter försvinner. AI är också ett bollplank för kreativa idéer och strategier.

Ni får ansökningar från globala talanger?

– Ja, både från journalister och utvecklare – seniora ingenjörer som jobbat med de största bolagen i Sverige och inter-nationellt. Troligtvis öppnar vi en ny investeringsrunda nu för att kunna roffa åt oss av talangerna.

Vad är ditt tips till andra som funderar på AI-möjligheter för sin business?

– Testa kurser på Linkedin Learning, Coursera och Youtube. De är guldgruvor, ofta gratis. AI-stöd är dessutom snart integrerat i det mesta av din
programvara, som Word och Powerpoint.

Text: Malin Sund.

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.