För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vänsterpartiets vallöften

Huvudbudskapet i valplattformen är att Vänsterpartiet vill öka statens kontroll över företags och människors val.
Tre mindre bra delar i V:s valmanifest

Valplattform från kongressen i februari 

Vänsterpartiets valplattform beslutades av partiets kongress redan i februari och består av en längre text om Vänsterpartiets vision för Sverige. Sedan dess har partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ali Esbati intervjuats av Dagens industri och framfört att partiet bland annat vill höja skatten för fåmansbolag (3:12-reglerna) och skatten på kapital.

Huvudbudskapet i valplattformen är att Vänsterpartiet vill öka statens kontroll över företags och människors möjlighet att själva välja hur de vill bedriva sin verksamhet och organisera sina liv utifrån sina egna förutsättningar, erfarenheter och preferenser. Trots att partiet medger att det är småföretag som skapar värdet i samhället genomsyras valplattformen av förslag som underminerar och motverkar småföretagarnas möjligheter att göra just detta.

Tre bra delar i Vänsterpartiets valplattform

Erkännande av småföretag

Vänsterpartiet ger ett erkännande till betydelsen av småföretag, genom att slå fast att partiet anser att den som arbetar hårt inom sitt eget småföretag, i konkurrens med storbolag, är den som skapar värdet i samhället.

Utbildning

Valplattformen betonar vikten av utbildning från grundskola och genom hela livet, inklusive kompetensutveckling.

Jobb i hela landet

Valplattformen betonar på flera ställen vikten av att det skapas jobb i hela landet.

Tre mindre bra delar i Vänsterpartiets valplattform

Kollektivavtal

Vänsterpartiet ställer krav på kollektivavtal för att få vara med i offentliga upphandlingar.

Fackets makt

Valplattformen slår fast att partiet driver frågan om att stödja fackligt aktivas kamp för avtal som ger reell beslutanderätt till de fackliga organisationerna.

Valfriheten

Vänsterpartiet vill avskaffa det partiet benämner marknadsskolan med start nästa mandatperiod och vill införa ett totalförbud mot alla vinstdrivande verksamhetsformer inom välfärden.

 

 

 

Gå till nästa kapitel: Checklista: partiernas bredd i företagarfrågor