För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kristdemokraternas vallöften

Kristdemokraterna har valt att lägga fram ett kort valmanifest som behandlar fyra prioriterade områden.

Kort valmanifest

Kristdemokraterna har valt att hålla sitt valmanifest kort. Det omfattar endast 12 sidor, med mycket grafik. Även innehållet är begränsat. Fyra politikområden tas upp:

  • Sjukvård
  • Trygghet
  • ”Hjärtlandet” (gles- och landsbygdspolitik)
  • Politik för äldre.

Kristdemokraterna anger uttryckligen att dessa fyra områden är prioriterade, och hänvisar till sin hemsida för mer information om partiets förslag på ett tiotal ytterligare områden.

I det korta manifestet ägnas mest utrymme åt vad partiet vill förändra inom offentlig verksamhet, som sjukvård och rättsväsende. En handfull förslag kopplade till ekonomi och arbetsmarknad finns med – men förslag som skulle förbättra för företag lyser i stort med sin frånvaro i manifestet.

 

Bra i Kristdemokraternas valmanifest

Sänkta drivmedelspriser

Kristdemokraterna vill sänka drivmedelspriserna genom minskad inblandning av biobränsle (reduktionsplikten). Sverige har en nivå på reduktionsplikt som ligger långt över genomsnittet och miljönyttan med biobränsle kan ifrågasättas så länge en stor del av det importeras från andra kontinenter.

Skattelättnad för arbetande seniorer

Skattelättnad för personer över 69 år som vill fortsätta arbeta, bland annat genom att ingen arbetsgivaravgift tas ut. Detta torde vara en vinstaffär för staten och gynnsamt även för de äldre. Företagarna anser även att egenföretagare över riktåldern bör få halverad inkomstskatt.

Regelförenklingar för lantbrukare

Vad exakt det handlar om specificeras inte, men regelförenklingar är generellt välkommet – även i andra sektorer än bara lantbruket.

 

Mindre bra i Kristdemokraternas valmanifest

Inget om brott mot företag

I ingen av trygghetsavsnittets 13 punkter tas brott som drabbar företag och företagare upp. Sådana brott innebär ofta mycket stora ekonomiska konsekvenser för näringsidkare, men alltför få klaras upp.

Sänkt skatt på pension

Förvisso är skattesänkningar generellt positivt, men skatten på pensionsinkomster har redan sänkts i flera steg av Socialdemokratiskt ledda regeringar för att få den mer jämställd med skatten på arbetsinkomster. Ytterligare sänkning skulle bidra till att urholka arbetslinjen.

Inga tillväxtförslag

Frånvaron av förslag i manifestet som ska främja tillväxt och tillse att alla de skattekronor som Kristdemokraterna vill lägga på olika offentliga utgifter faktiskt kommer in.

Gå till nästa kapitel: Liberalerna