För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Liberalernas vallöften

Valmanifestet kretsar kring "ett nytt Sverige" och arbetslinjen är ett genomgående tema.

Valmanifest med 75 punkter

Liberalernas valmanifest innehåller 75 punkter ”för ett nytt Sverige”. Partiet beskriver sin vision för Sverige som ett liberalt och borgerligt maktskifte. Arbetslinjen är ett genomgående tema med förslag om sänkta skatter på bland annat arbete, sparande och företagande. En uppskattad inställning är att klimatmålen ska nås inom ramen för en växande ekonomi, tillsammans med EU (och globalt), med hjälp av ny teknik och nya lösningar. Sammantaget finns flera bra förslag för småföretagare.

 

Tre bra delar i Liberalernas valmanifest

Sänkt arbetsgivaravgift

Liberalerna går till val på att stå upp för Sveriges entreprenörer så att dessa kan skapa fler jobb och mer välstånd. Partiet vill göra det enklare och billigare att anställa genom att arbetsgivaravgifterna sänks för både småföretagare och för dem som vill anställa unga.

Uppmuntra utbildning, företagande och investeringar

Valmanifestet slår fast att skattenivåerna ska uppmuntra till företagande, utbildning och investeringar. Partiet vill göra optionsbeskattningen internationellt konkurrenskraftig, sänka expertskatten och ge arbetstillstånd för en längre period än i dag, stoppa kompetensutvisningarna och tillsätta en startup-kommission.

Billig och pålitlig el i hela landet

Liberalerna vill bygga ut kärn-, sol- och vindkraft i hela landet, investera i kraftsystemet och satsa på energilagring, sänka momsen på el och sänka den särskilda extraskatten på el för att mildra elprischocken.

 

Tre mindre bra förslag i Liberalernas valmanifest

Pensionerna

Liberalerna vill sänka skatten på pensioner och införa en så kallad pensionsgas, vilket enligt Företagarna är fel prioriteringar. Det bästa sättet att få högre pensioner är att människor jobbar längre upp i åldrarna, inte att försvaga arbetslinjen och eventuellt omfördela pension över generationer med en gas.

Brott mot företagare

I valmanifestet skriver Liberalerna att det inte ska finnas några utsatta områden i Sverige år 2030, men ambitionen saknar företagarperspektiv. Företagarna vill se en kraftigt ökad lokal polisär närvaro och ett rättsväsende som klarar av att hantera både den allra grövsta kriminaliteten men också alla de vardagsbrott i form av stölder, bedrägerier och skadegörelse som dagligen förpestar tillvaron för många av Sveriges företagare.

Reduktionsplikten

Liberalerna har ett ambitiöst förslag på hur transportsektorns fossilutsläpp ska kunna fasas ut med åtgärder för elbilar, kollektivtrafik, flyget och järnvägsnätets flaskhalsar, men vill även att inblandning av fossilfria bränslen ska fortsätta, trots att reduktionsplikten på diesel i Sverige är mer än dubbelt så hög som EU:s miniminivå (14 procent) och vi borde harmonisera vårt krav genom att sänka reduktionsplikten.

Gå till nästa kapitel: Miljöpartiet