För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Sverigedemokraternas vallöften

Ett genomgående tema är att Sverige åter ska bli ett tryggt föregångsland.
Tre mindre bra delar i SD:s valmanifest

Valmanifest med 42 löften

I Sverigedemokraternas valmanifest listar de ett urval av vallöften i aktuella frågor, där urvalet summerar till 42 vallöften. Ett genomgående tema är att Sverige ska bli ett tryggt föregångsland igen, som det var på 1900-talet. Sverige i dag beskrivs som ett raserat, farligt och fattigt land där skyddsnäten skurits sönder och framtidstro har bytts mot oro, ett land där sammanhållning bytts mot splittring och misstro. Men Sverigedemokraterna lovar att de kan vända allt detta med ny politik som kan göra Sverige tryggt igen. Det är svårt att hävda att lejonparten av de förslag som ryms i valmanifestet bidrar till nationell sammanhållning, men om vi i stället fokuserar på de förslag som handlar om småföretagens förutsättningar och arbetslinjen, innehåller valmanifestet ett flertal bra förslag. Dessa kompletteras tyvärr med andra förslag som innebär tydliga avsteg från arbetslinjen och som försämrar företagens möjlighet till kompetensförsörjning.

 

Tre bra delar i Sverigedemokraternas valmanifest

Sänkt arbetsgivaravgift

Sverigedemokraterna vill sänka arbetsgivaravgiften för alla företag. Särskilt företag i gles- och landsbygd behöver stimuleras för att klara tuffare tider och få fler att kunna anställa. Ineffektiva riktade lönesubventioner och andra särlösningar för utvalda grupper ska avskaffas för att i stället göra det billigare att anställa generellt.

Sänkt elskatt

Valmanifestet innehåller permanent sänkt elskatt. Planerade skattehöjningar ska således stoppas. Under kommande vinter bör både skatt och moms på el helt slopas, anser Sverigedemokraterna.

Finansierade reformer

Enligt Sverigedemokraterna ska den ekonomiska politiken föras på ett ansvarsfullt sätt och satsningar ska finansieras på andra sätt än med nya skatter. Partiet lovar att fullt ut finansiera sina reformer på ett sätt som inte spär på inflation och som är långsiktigt hållbart. En god ambition, men det återstår att se om den går att leva upp till, givet en del av förslagen som inte främjar arbetslinjen. 

 

Tre mindre bra delar i Sverigedemokraternas valmanifest

Arbetskraftsinvandring

Sverigedemokraterna vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring. Den ska inte kunna komma i fråga för lågkvalificerad arbetskraft eller till yrken där det inte råder yrkesbrist. Kontrollen av arbetskraftsinvandringen ska öka och reglerna skärpas kraftigt genom till exempel utökade lönekrav och arbetsmarknadsprövning för den som söker uppehållstillstånd för att arbetskraftsinvandra.

A-kassan

Valmanifestet innehåller förslag om att stärka och förstatliga A-kassan. Tillfällig arbetslöshet ska inte behöva bli en privatekonomisk kris, skriver partiet. Därför ska tryggheten för den som drabbas av arbetslöshet öka och fler kunna få ersättning vid arbetslöshet genom att A-kassan fullt ut inryms i det gemensamma välfärdsåtagandet. Förslaget om att stärka och förstatliga a-kassan riskerar att försvaga incitamenten för arbete och går emot arbetslinjen.

Pensionerna

Sverigedemokraterna vill höja pensionerna för alla och mest för dem som arbetat. Partiet går till val på att öka de ekonomiska villkoren för alla pensionärer, inte bara för dem med ingen eller lägst inkomstpension. Skatten på pension ska sänkas och avsättningarna inom den allmänna pensionen ses över i syfte att kännbart öka pensionerna. Sådana här löften innebär att framtida generationer riskerar att få ännu sämre pensioner och det försämrar incitamenten för dem som orkar att fortsätta arbeta efter fylld pensionsålder.

Gå till nästa kapitel: Vänsterpartiet