För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Energieffektivisering en bransch i medvind!

Publicerad 23 okt 2023
De flesta företag som jobbar med att spara energi har sett kundernas intresse öka sedan vintern, då elsituationen gav hela Sverige en prischock och realitycheck inför samhällets skörhet. En skakande omvärld skickade svallvågor in över var mans elräkning och energieffektivisering blev en bransch i medvind. En av dem som märkt skillnad i affärerna är Susanna Ruud som driver belysningsföretaget Sweden Energy Group.

– Jag ser att mina kunder snabbare tar beslut om att genomföra våra projekt. Nu när det ekonomiska läget blir kärvare generellt krymper mångas marginaler. Då fokuserar fler på att kontrollera sina fasta kostnader, och belysning är en av dem. Elprisstegringen har visat ur sårbara vi är, säger hon.

På hennes kundlista finns bland annat fastighetsbolag, kommuner, skolor, butikskedjor, veterinärer och gym. Susanna Ruud åker ut och gör en inventering av verksamhetens belysning och lämnar rekommendationer om att antingen byta ut eller modifiera lysarmaturer från föråldrade ljuskällor till högeffektiv LED.

Hälsokrasch blev nystart
Susanna Ruud har en lite oväntad bakgrund och klev in i energibranschen först 2020 när hon tog över Sweden Energy Group. Hennes tidigare yrkesbana gick mellan roller som säljare och marknadsanalytiker inom mode och detaljhandel, en snabbrörlig bransch med pressade marginaler. Hon kartlade konsumentvanor och trender för att öka handlarnas lönsamhet. Efter en tid i en krävande roll som centrumledare för två gallerior satte hennes hälsa stopp.

– Allt hade gått i 120 knyck, jag levde inte hållbart och blev väldigt sjuk. Efter kraschen insåg jag att jag hade jobbat hårt för andra men inte givit plats åt mig själv. Jag funderade mycket på vad jag själv tyckte var viktigt? Svaret som kom till mig var hållbarhet för människa och miljö. Då blev det enkelt att ta välja bort vissa saker och säga ja till andra.
Susanna Ruud kom in på ämnet ljus och läste vetenskapliga studier om dess påverkan på hälsan. Hon såg flera företagsekonomiska fördelar i att arbeta med ljuset och bestämde sig för att byta bransch.
– Jag gillar sitta mellan teoretiker och praktiker, hitta kundnyttan och omsätta kunskapen i affärer. Jag ville utmana mig själv att skapa något eget och se om jag kunde få det att fungera: kanske till och med bygga upp något som andra kan ta över sedan. Att se även till långsiktigheten, förbi snabba trendskiften.

EU-direktiv backar upp
Hon tar sitt avstamp i två EU-direktiv som fasar ut äldre belysningsslag som lysrör och liknande från marknaden, inom en snar framtid försvinner de till fördel för mer effektiva ljuskällor. Men även på LED-marknaden finns äpplen och päron som ofta blandas ihop.

– Många företag lämnar över belysningsbytet till en elektriker som är proffs på elsidan men inte kan ljus. De vill göra en god affär för sig och sin kund och väljer ofta det billigaste alternativet, som kan dra dubbelt så många watt som ett högeffektivt alternativ, säger Susanna Ruud.

Hon skickar med tipset att välja en ljuskälla med hög lumeneffekt: minst 150 lumen per watt är att rekommendera. På så vis krävs färre armaturer för att lysa upp ett rum, energiförbrukningen sänks och återbetalningstiden för bytet blir kortare: för den som tänker efter före blir det snart en plusaffär.

Flimmer kräver kraft
Att effektiv belysning minskar kostnader och miljöpåverkan är känt, men mindre omtalat är hur ljusets kvalitet påverkar arbetsmiljön och de anställdas mående. Även om de flesta av oss piggnar till betydligt när sommaren närmar sig, tänker färre på ljusets betydelse på en arbetsplats.

– Dåligt ljus får många följder för hälsan. När folk inte ser ordentligt sitter de fel, lutar sig framåt vid arbetsplatsen och får problem med axlar och rygg. Många klagar på dålig ventilation och går ut på rasten för att ta luft, fast mätvärdena följer alla regler. Ofta handlar det om flimrande armaturer med dålig ljuskvalitet som tvingar hjärnan att arbeta hårt. De gör människor trötta, ger huvudvärk och ökar sjukfrånvaron, säger Susanna Ruud.

Hennes målsättning är att bygga upp ett nätverk av belysningsrådgivare över hela landet, som upplyser om ljusets fördelar och stöttar i goda val. Men även tillväxten ska vara hållbar: den får komma organiskt och ta sin tid.

 

Fler nyheter från Företagarna