Experttipset: sälj ditt företag med maximal förtjänst!
En gynnsam genväg till ett framgångsrikt företagande är att lära av andra erfarna entreprenörer som kommit långt på företagarresan.
Därför drar vi nu igång serien #Experttipset: en kunskapsboost för bättre arbetssituation, större framgångar och ökad lönsamhet. Här delar våra styrelsemedlemmar, som själva grundat och leder ett eller flera företag, med sig av bästa tipsen ur sin personliga erfarenhet och kompetens.
Först ut är Fredrik Danielsson, medgrundare till Fintegrity M&A som rådger företagare som står inför försäljning eller generationsskifte. Så här kom han själv in på den banan:
”Jag och min kompanjon sålde ett företag vi byggt i en annan bransch år 2017, men det var svårt att få rätt finansiell rådgivning. Alla stora revisionsbyråer och banker har en transaktionsavdelning men de är inriktade på stora företag. Så vart ska småföretagen gå? Från det föddes idén att hjälpa företagare i SME-segmentet att hitta rätt köpare och genomföra försäljningsprocessen.”
Fredrik tipsar om hur du kan tjäna så mycket som miljontals kronor genom att…
Tips 1: Börja i tid
Nästan alla börjar för sent. Vissa tänker vid 63 års ålder att ’jag kanske ska sälja bolaget nu’, men det var synd att de inte tänkte på det redan vid 55! Redan då vet de flesta om de ska sälja till pensionen och skulle kunna göra i ordning mycket i företaget. Allt tar tid: det kanske tar uppåt 1.5 år innan någon tar över nycklarna, sedan är det inte ovanligt med en inlåsningsperiod på 2-3 år. Efter det kan det vara skattemässigt klokt att lägga holdingbolaget vilande i ett antal år för att sedan kunna ta ut värdet till gynnsam beskattning. Kort sagt: från säljbeslutet till pengar på kontot kan det ta lång tid.
Tips 2: Var flexibel för köparens behov
Många företagsledare börjar hitta på olika saker att göra som de tror är bra när företaget ska förberedas inför försäljning, de styr för mycket. Man byter till exempel lokaler för att det ska se fint ut eller tar in en extern vd, men sedan uppstår problemet att köparen redan har en vd. Sådana misstag kostar massor av tid och pengar. Det viktigaste är att vara flexibel inför köparens behov: gör inte får många förändringar efter eget huvud utan var lyhörd inför kommande köpare istället.
Tips 3: Be om hjälp
Prata med någon som redan har sålt företag. Många vanliga misstag kommer ur att säljaren ska sköta hela processen själv. Man ger inte så proffsigt intryck och missar att förhandla om viktiga finansiella komponenter som nettoskuld och normaliserat rörelsekapital. I kunskapsunderläge gentemot en van köpare kan man gå miste om miljontals kronor. Tänk på att du en gång i livet ska genomföra något som andra är experter på. Vänd dig till en rådgivare du känner eller en bekant som har gjort resan, som du har förtroende för.