Lägre skatt, fler jobb

Sveriges arbetslöshet är bland de högsta i EU, liksom arbetskraftskostnaderna. Så många som sex av tio svenska företagare anser att nivån på arbetsgivaravgifterna är det största hindret för att anställa fler. Därför behövs reformer, skriver Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén och socialförsäkringsexpert Erik Ageberg i en debattartikel i Altinget.
I debattartikeln skriver Företagarna att rapporten Vad får jag för pengarna? visar att andelen ren skatt av de inbetalda arbetsgivaravgifterna mer än fördubblats, från 21 procent 2000 till 44 procent 2018. Detta trots att arbetsgivaravgiften ska ha en koppling till sociala trygghetssystem och gå till att finansiera socialförsäkringar.
Detta får till följd att exempelvis en barnmorska med genomsnittlig lön betalar nästan 5 000 kronor i månaden genom arbetsgivaravgiften i ren skatt, som inte är förmånsgrundande (innan kommunalskatt, statlig inkomstskatt, punktskatter och moms). Samtidigt har en betydande del av Sveriges en halv miljon företagare svårt att nyttja trygghetssystemen på grund av deras utformning, trots de höga arbetsgivaravgifterna.
Företagarna vill se en sänkning av den allmänna löneavgiften i arbetsgivaravgifterna, en utökning av växa-stödet och en utredning om hur den som äger och driver företag kan ges möjlighet att finansiera försäkringar genom sitt företag, och samtidigt betala lägre arbetsgivaravgifter.