För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ge företagen rimliga chanser att rida ut krisen

Publicerad 31 mar 2020
Finansdepartementets prognos för ekonomin visar att det är illa. Nu krävs tillväxt- och sysselsättningsfrämjande politik som sätter de mindre företagen i fokus.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

På tisdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson prognoserna som ligger till grund för den ekonomiska vårproposition som regeringen lägger på riksdagens bord den 15 april. Finansministern betonade att det är svårt att göra prognoser nu, men att det är den bästa bedömning som finansdepartementet kan göra som nu läggs fram. Kontentan av den är att det är ett väldigt allvarligt läge i ekonomin.

Negativ BNP-tillväxt

Tillväxten för 2020 revideras ned kraftigt och arbetslösheten väntas stiga kraftigt, till rekordnivåer på många håll.

− Helt klart är läget allvarligt och vi kommer att se en betydligt lägre tillväxt i år än förväntat. Det är inte enbart i Sverige utan hela världsekonomin bedöms gå in i en lågkonjunktur med en negativ BNP-tillväxt 2020, säger företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Kombinerad efterfråge- och utbudschock

Den allmänt höga osäkerheten påverkar företagens möjligheter att anställa och investera, men det påverkar också hushållens konsumtion, vilket i sin tur får ytterligare följdeffekter för företagen på den inhemska marknaden. Förutom minskad efterfrågan drabbas ekonomin även av störningar i leveranskedjorna.

− Det handlar om en kombinerad efterfråge- och utbudschock med spridningseffekter mellan länder. Läget i Sverige bekräftas från alla håll, inte minst från Företagarnas medlemmar och särskilt de minsta företagen, där stora delar av verksamheten stannat av helt inom vissa sektorer, säger Daniel Wiberg.

Väldigt svårt att prognostisera

Samtidigt är osäkerheten i prognosen är mycket stor. Under förra veckan varslades 18 433 personer om uppsägning, vilket kan jämföras med 13 700 veckan före det, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Totalt under mars har därmed hittills 36 800. Det är dubbelt så många som under finanskrisen.

− Det visar hur kraftigt denna kris slår mot svensk tillväxt och hur fort det går. Det är också en förklaring till varför det just nu är väldigt svårt att säga med bestämdhet hur ekonomin kommer att utvecklas framöver. Det handlar ju i grunden om hur länge denna kris fortgår, säger Daniel Wiberg.

Det krävs mer av politiken

Svensk BNP bedöms minska med 4 procent 2020, vilket är i paritet med fallet under finanskrisen. Den negativa tillväxten och de omfattande varsel som hittills rapporterats bekräftar bilden av att arbetsmarknaden kommer att försämras markant med fallande sysselsättning och stigande arbetslöshet.

− Under en kris, mer än någonsin, måste vi ha en tillväxt- och sysselsättningsfrämjande politik, då måste tillväxt i mindre och växande företag vara i fokus. Jag hoppas att det finns en beredskap för att vidta ytterligare åtgärder, så att så många företag som möjligt kan få en rimlig chans att rida ut krisen, säger Daniel Wiberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna