För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Brottslighet slår mot företagsklimatet

Publicerad 2 okt 2018
Butiksstölderna ökar, enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer för tredje kvartalet. Bilden stämmer väl överens med Företagarnas undersökningar. Nu måste företagarnas trygghet öka.

Drygt var tredje butik har utsatts för stöld den senaste veckan, visar Trygghetsbarometern som Svensk Handel sammanställer. Den visar även att många handlare låter bli att polisanmäla stölder.

– Företagarna känner väl igen problematiken. Av de företag som drabbats är de som är verksamma i handelssektorn bland de mest utsatta, tillsammans med företag inom byggindustrin. Stölder är bland de vanligaste formerna av brott som företagare utsätts för, och vi kan även se att risken för att bli utsatt för brott ökar i relation med ett företags storlek. Bland företag med fler än 20 anställda har tre av fyra företag utsatts för brott under de senaste fem åren, säger Philip Thunborg, Företagarnas expert inom brott- och trygghetsfrågor.

Var tredje företag utsatt för brott

Företagarnas undersökningar visar att var tredje företag har blivit utsatta för någon form av brott under de senaste fem åren. Endast fyra procent av landets företagare upplever att deras utsatthet för brott har minskat under de senaste två åren, samtidigt som fler än hälften upplever att den har ökat.

Många företagare polisanmäler inte brott

Många företagare avstår från att anmäla brott framför allt på grund av att de ser det som lönlöst. Att upprätta en anmälan tar tid från företagets ordinarie verksamhet och leder allt som oftast i slutändan till varken utredning hos polisen eller upprättelse för den drabbade.

Investeringar i att öka företagens trygghet är en investering i trygghet i hela samhället.

– Företagare är i hög grad missnöjda med polisens förmåga att klara upp brott och missnöjda med polisens hjälp i att förebygga brott mot företaget. Dessa upplevelser hos företagen är sannolikt starkt korrelerad med företagens benägenhet att avstå från att anmäla brott som de utsätts för, säger Philip Thunborg.

Brott leder till försämrat företagsklimat

Trygghet, lag och ordning har diskuterats flitigt under den senaste tiden, inte minst från politikernas håll. Det är dags att politiken prioriterar åtgärder och resurser som stärker arbetet mot den brottslighet som drabbar företagare.

– Alla har rätt till trygghet, och vi kan inte acceptera ett försämrat företagsklimat på grund av brott. Investeringar i att öka företagens trygghet är en investering i trygghet i hela samhället. Stänger verksamheter ned på grund av utsatthet för brott försvinner nödvändig samhällsservice och den trygga sociala samlingsplats som många företag, inte minst inom handeln, tillhandahåller, säger Philip Thunborg.

Fler nyheter från Företagarna