För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Samhällspolitiska krav i offentlig upphandling är utmanande för små företag

Publicerad 5 feb 2018
Samhällspolitiska krav i offentliga upphandlingar riskerar att göra det ännu svårare för små företag att delta i upphandlingarna, betonade Företagarnas upphandlingsexpert Ulrica Dyrke på konferensen Upphandlingsdagarna 2018.

Varje år upphandlar den offentliga sektorn varor och tjänster för åtminstone 640 miljarder kronor. Men det kommer in allt färre anbud i upphandlingarna. Men i stället för att riva hinder för att göra att fler ska kunna delta och bidra till att skattepengarna används mer effektivt finns en trend mot att fler krav ska ställas på dem som lämnar anbud, för att på så sätt påverka samhällsutvecklingen i en viss riktning. Men hur långt kan man gå?

Företagarna värnar de små företagens möjligheter

Offentlig upphandling som motor för samhällsförändring – Hur långt är vi beredda att gå? var frågeställningen under en paneldebatt på årets Upphandlingsdagarna som nyligen hölls i Stockholm. Företagarnas upphandlingsexpert Ulrica Dyrke deltog i paneldebatten och tog småföretagens parti.

Samhällspolitiska krav ökar krånglet

Ulrica framhöll att det är oroväckande att vi ser en utveckling med allt färre anbud i upphandlingarna. Hon betonade att 99 procent av företagen är små och att det är viktigt att de har möjlighet att vara med i upphandlingarna. Krångelfaktorn gör dock att många små företag avstår – och kravställandet är en helt central del i detta. Att ställa samhällspolitiska krav i upphandlingarna riskerar att ytterligare komplicera upphandlingarna, till nackdel för de små företagen. Ulrica framhöll att det är viktigt att de politiska beslutsfattarna är medvetna om denna målkonflikt. 

Sysselsättningskrav och villkor enligt kollektivavtal oroar

Ulrica nämnde att många små företag exempelvis avskräcks av krav på att sysselsätta långtidsarbetslösa inom ramen för kontraktet. Om sådana krav ställs, bör det endast ske i upphandlingar där det är ändamålsenligt och på ett sätt som inte lägger över allt praktiskt ansvar på företagen. En tidig dialog är viktig för att skapa förutsättningar för företagen att kunna förbereda sig inför sådana upphandlingskrav.

Även krav på villkor enligt kollektivavtal innebär stora utmaningar för många små företag. Sextio procent av de små företagen med anställda saknar kollektivavtal och hängavtal. Om det blir spretiga villkor i olika upphandlingar kommer det bli mycket svårt att hantera för dem.

Spel för gallerierna?

Ett allmänt medskick från Ulrica var att om krav ställs, så bör de även följas upp – annars blir kraven endast ett konkurrenssnedvridande spel för gallerierna. Krav som inte kan kontrolleras ska heller inte ställas.

I mitten Ulrica Dyrke, Företagarnas upphandlingsexpert.

Deltagarna i debatten:

Ulrica Dyrke, Jurist, upphandlings- och konkurrensexpert på Företagarna

Emma Breheim, ordförande, Sveriges offentliga inköpare (SOI)

Inger Ek, Generaldirektör, Upphandlingsmyndigheten

Rikard Jermsten, Generaldirektör, Konkurrensverket

Eva-Maj Mühlenbock, Delägare och Advokat, Advokatfirman Lindahls

Rickard Olsson (moderator)

Fler nyheter från Företagarna