För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Det är i regel alldeles för krångligt

Publicerad 4 okt 2017
En djupare förståelse för företagarperspektivet bland våra politiska beslutsfattare skulle lätta på företagens regelbörda.

Näringslivets Regelnämnd visar i en ny rapport att varannan konsekvensanalys är bristfällig. Det betyder att riksdagen ofta klubbar regler som är ineffektiva och onödigt kostsamma.

– Det är oroväckande och alarmerande att frågan om regelförenkling uppenbart inte är prioriterat av varken regering eller opposition. Effektiva och ändamålsenliga regler behövs för att Sveriges företag ska kunna verka på en fungerande marknad där de kan konkurrera, utvecklas och växa. Det säger Företagarnas projektledare Philip Thunborg.

Företagens administrativa bördor och kostnader har ökat år för år sedan 2013. I fjol uppgick kostnaderna för att följa alla regler till i storleksordningen 1,2 miljarder kronor. För små företag går mycket av verksamheternas tid och resurser till att tolka och följa omfattande och krångliga regler. Detta får samhällsekonomiska konsekvenser eftersom fyra av fem nya jobb tillkommer i de små företagen.

Det är oroväckande och alarmerande att frågan om regelförenkling uppenbart inte är prioriterat av varken regering eller opposition.

 

Philip Thunborg, Företagarna

 – Politikerna verkar vara oroliga över att mer genomarbetade beslutsunderlag ska leda till utdragna och kostsamma processer. Men de verkar inte ha i åtanke hur kostsamt det är att ha ineffektiva regelverk för företagare. Att det blir rätt från början sparar både tid och pengar, och då krävs det att konsekvenserna analyseras ordentligt från första dagen i en utredning, säger Philip Thunborg.

I sin rapport pekar Näringslivets Regelnämnd på en rad åtgärder som kan underlätta att rätt beslut fattas, grundade i genomtänkta konsekvensanalyser. Men den har fått ett svalt mottagande, vilket visar att regelkrånglet inte tar på det allvar det förtjänar, trots att det kostar både i uteblivna jobb och skatteintäkter.

Företagarna håller med Näringslivets Regelnämnd om att det måste finnas en djupare förståelse för företagsperspektivet och vikten av att det måste finnas krav på ordentliga konsekvensanalyser.

Den 21 september anordnade NNR tillsammans med Janine Alm Ericson (Mp), ekonomiskpolitisk talesperson och ledamot av Finansutskottet, ett riksdagsseminarium på temat "Ett starkare Regelråd – så kan riksdagen styra mot kostnadseffektiva regler".

Under efterföljande paneldiskussion diskuterades bland annat om och hur politiker efterfrågar konsekvensutredningar i respektive utskott och inom Regeringskansliet, samt vilka hinder det kan uppstå när det gäller att stärka regelrådsfunktionen i förhållande till andra möjliga alternativ.

Ett referat och filmade sekvenser från seminariet finns på NNR:s sajt, klicka här.

Fler nyheter från Företagarna