För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dags för ägarskifte? Vi har tipsen för dig som är på väg att lämna över

Publicerad 24 nov 2017
Ett ägarskifte- eller generationsskifte är inget som görs i en handvändning. Ofta är det både en komplicerad och lång process, som även riskerar att bli dyr. På Företagarna får vi ofta frågor om just ägarskiften, och här har vi samlat några av de av de vanligaste tipsen vi ger till företagare som funderar på att lämna över..

Företagarnas rapport "Ägar- och generationsskifte i svenska företag - överlåtelse eller avslut?" visar att vart sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år, och mer än var fjärde inom tio år. Rapporten visar även att en mycket stor andel av Sveriges företagare närmar sig pensionsåldern, dessutom har en betydande del redan passerat den. Det är något som märks, inte minst på Företagarnas juridiska rådgivning dit flera företag hör av sig med frågor om just ägarskiften.

Många intressen kan behöva vägas in

Vid ett ägarskifte är det sällan bara företagsledarens egna åsikter och önskningar som styr hela processen. Ofta finns det personer i företagarens närhet som har önskemål, åsikter och intressen i frågan.Förutom familjemedlemmar, som många företagare ser som det naturliga valet vid ett ägarskifte, kan det handla om partners, kunder och inte minst de anställda som är beroende av verksamheten för sin försörjning. På mindre orter är det även vanligt att småföretag har väldigt stor betydelse, även de som har väldigt få anställda om de erbjuder en service som är specifik och kanske den enda på orten. 

"Med hänsyn till familj, partners och anställda är det viktigt att ha en god dialog tidigt i processen så att de som berörs är införstådda. Samtalen kan ofta vara svåra, och ibland leda till slutresultat som ägaren kanske inte räknade med från början både i positiv och mindre bra bemärkelse. Alldeles oavsett så är det en viktig pusselbit som lägger grunden för ett fungerande ägarskifte." - Karin Berggren, chefsjurist Företagarna.

Oavsett hur förutsättningarna ser ut med olika intressen finns det några grundläggande saker företagare som överväger ett ägarskifte bör ha koll på. Exempelvis så är ett skifte av ägarskapet i företaget till en närstående i familjen skattemässigt missgynnat jämfört med försäljning till en extern aktör. De är även utformade så att ägarens kapital blir låst och inte kan användas för investeringar, och hindrar även överlåtaren från att verka i företaget.

Företagarna har lyft att dagens skatteregler är både kontraproduktiva och att skillnaden på beskattningen vid försäljning mellan familj och utomstående inte är rimlig och borde tas bort. Det skulle förenkla ägarskiften, och som en följd av det också möjliggöra fortlevnaden av företag med allt positivt det medför i from av sysselsättning, bidrag till välfärden och nödvändig service över hela Sverige.

Företagarnas juridiska rådgivning tipsar

  • Ta in extern rådgivare. Många av frågorna kring ägar- och generationsskifte är komplicerade både juridiskt och skattemässigt, och även rent planeringsmässigt. En extern rådgivare ökar chansen att den interna diskussionen blir konstruktiv, strukturerad och saklig vilket ökar chansen att processen leder till ett mer lyckat skifte.
  • Samla berörda och för dialog. Ha en dialog med berörda parter och med rådgivare om förutsättningar och möjligheterna till ett ägar- och generationsskifte. Speciellt i företag där flera familjemedlemmar är inblandade är detta ett nyttigt tips.
  • Var ute i god tid. Det är viktigt att i god tid förbereda och fundera på ett ägar- och generationsskifte. Till den grad det är möjligt bör man undvika en oplanerad och oförutsedd ägarväxling. Detta för att det ska finnas en plan och att beslutet ska vara väl förankrat. God planering och god kommunikation lägger grunden för en lyckad växling med nöjda parter och bibehållen fokus på företaget.
  • Låt en oberoende part värdera företaget. Detta är särskilt viktigt om det finns flera partners i företaget, eller om det ska övertas av en eller flera familjemedlemmar. En korrekt och oberoende part som hjälper till med värdering kan vara viktig för enighet i en familj i de fall en eller flera ska köpas ut.

Som medlem i Företagarna får du kostnadsfri tillgång per telefon till våra erfarna jurister med bred juridisk kompetens. Grundläggande telefonrådgivning ingår i ditt medlemskap, och mer
omfattande hjälp är kraftigt rabatterad. Det finns inga begränsningar på hur ofta du som medlem kan ringa eller hur långa samtalen kan vara. Det är Företagarna helt ensamma om att erbjuda anslutna medlemmar.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna