För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Villkor för nya personaloptioner antagna av riksdagen

Publicerad 24 nov 2017
I onsdags antog riksdagen regeringens förslag till ramar för statsbudgeten. En förändring som det banar väg för är de nya reglerna för kvalificerade personaloptioner, som väntas underlätta för många startups. Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén förklarar hur de nya reglerna påverkar dig som företagare.

Att villkoren för personaloptioner behöver förbättras har det funnits en bred politisk enighet om. Optioner och liknande incitamentsprogram är ett viktigt sätt för företag, i synnerhet mindre och nystartade, att kunna locka nyckelmedarbetare och genom ekonomiska incitament behålla de anställda i bolaget. Företagarna välkomnade regeringens förslag till nya s.k. kvalificerade personaloptioner när de presenterades som ett steg i rätt riktning – även om de är behäftade med vissa begränsningar, och ännu mer skulle kunna göras för att förbättra villkoren.

Från 1 januari 2018 gäller följande för de kvalificerade personaloptionerna:

• Ingen förmånsbeskattning sker när den anställde förvärvar optionen eller aktien. Beskattningen sker i inkomstslaget kapital när den underliggande aktien säljs, med 25 % för onoterade aktier. (Är aktien i ett fåmansbolag kan beskattning enligt 3:12-reglerna bli aktuell – den anställde bör då se upp med risken att bli beskattad som inkomst av tjänst, vilket kan medföra betydligt högre skatt. Bland annat Spotify har varit kritiskt till de nya reglerna på grund av detta.)

• Företaget har inga kostnader för utgivandet av optionen och betalar inga sociala avgifter (och har därmed ingen avdragsrätt, eftersom ingen kostnad finns).

• Optionen ska utnyttjas 3-10 år efter att optionen erhålls.

• Kontrolluppgift ska lämnas vid utnyttjande.

En del begränsningar finns, bland annat:

• Endast de företag som är max tio år gamla, med färre än 50 anställda och mindre än 80 miljoner i nettoomsättning kan utge optionerna.

• Särskilda villkor avseende anställning, arbetstid och lön hos den som erhåller optionen.

• Den anställde ska ej ha haft betydande inflytande eller ha varit aktieägare (över 5 %) under optionens löptid.

• Värdet på optionerna får max vara 3 miljoner kronor per innehavare när optionen förvärvas, och max 75 miljoner kronor totalt för bolaget.

• Vissa branscher är uteslutna – bank- eller finansieringsrörelse, försäkringsrörelse, produktion av kol eller stål, handel med mark, fastigheter, råvaror eller finansiella instrument, uthyrning för längre tid av lokaler eller bostäder, och tillhandahållande av tjänster som avser juridisk rådgivning, redovisning eller revision.

Vid ett seminarium anordnat av PwC i Stockholm igår framhöll bolagets experter att de ser de nya reglerna som mycket fördelaktiga för nya företag, som verktyg för att attrahera talang och att ge de anställda incitament att arbeta mot samma mål som ägarna. Sverige har en påtagligt stor marknad för riskkapital, påpekade PwC, och med den har trenden med optioner vuxit.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna