För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Almedalen: Med integration i fokus

Publicerad 6 jul 2016
Över 160 000 asylsökande kom till Sverige under 2015. Inte underligt att integration är ett hett tema under årets Almedalsvecka, konstaterar Företagarnas Anna Libietis.
Arbetslunch i Visby.

Varje Almedalseftermiddag rapporterar någon eller några av Företagarnas medarbetare direkt från Almedalen i en krönika. Här skriver Anna Libietis, ansvarig för integrationsfrågor.

Över 3 800 evenemang finns presenterade i årets Almedalsprogram - och en snabb sökning ger inte mindre än 445 träffar på evenemang bara relaterat till sökordet integration. Det innebär grovt räknat ungefär vart åttonde-nionde evenemang.

Företagarna är på plats för att bevaka frågan och under tisdagen arrangerade vi vårt eget seminarium ”Utan näringsliv, ingen integration”. (Debatten kan du se i sin helhet här)

Alla de människor som är nya i vårt land har kunskaper, erfarenheter och många gånger internationella kontakter som Sverige och företagen har nytta av. Men, efter många samtal under mitt dygn i Almedalen (bland annat rundabordssamtal med SKL, Arbetsförmedlingen och Kommunal igår morse) kan jag konstatera att det:

  • Finns en stor frustration bland företagen att matchningen av kompetens gentemot företagens behov inte fungerar bättre.
  • Inte finns ett fungerande system för att fånga upp erfarenheter av entreprenörskap och ge det stöd som krävs för att skapa fler framgångsrika och hållbara företagare i Sverige.

Nyanlända tillför viktig kompetens

Många samtal har handlat om svårigheter med att starta och driva företag, för höga kostnader för att anställa, och om att de tillfälliga uppehållstillstånd som nu införs riskerar leda till att asylsökande och nyanlända hamnar fel på arbetsmarknaden.

Det har handlat om stora behov av effektivare matchning men också om vikten av att asylsökande och nyanlända över huvud taget kommer in på arbetsmarknaden. Det med allt vad det innebär av språkträning, att vara i ett sammanhang, att bygga ett kontaktnät mellan människor, ja listan kan bli lång.

För att vi ska komma åt potentialen krävs hårt arbete och nya metoder.

Kompetensbrist är det största hindret för tillväxt bland våra medlemmar. Kompetensförsörjningen måste helt enkelt fungera, för att våra företag ska kunna växa och för att arbetsmarknaden ska öppnas upp för fler. Det är orimligt att behöva söka sig till andra länder för att rekrytera kompetens och hitta anställda som har internationella kontakter, när dessa personer redan finns i vårt land. Lyssna gärna till Carl-Johan Hamilton på vårt seminarium.

Snabbspår utbildar företagare

Arbete handlar inte bara om anställning. Det handlar också om företagande och om att få fler företag att blomstra i Sverige. På Företagarna vill vi att fler asylsökande och nyanlända med erfarenhet av entreprenörskap ska kunna bli hållbara och framgångsrika företagare i Sverige.

Därför driver vi ett snabbspår för företagare, Nyanlänt Företagande. Där går deltagarna en kurs i företagande och regelverk kopplade därtill, men startar också ett fiktivt övningsföretag med stöd av en mentor, som själv är etablerad företagare.

Men det räcker inte. För att deltagarna ska ha möjlighet att starta och driva företag behöver processen med att få undantag från kravet på arbetstillstånd påskyndas och möjligheten att erhålla och använda ett bankkonto ges.

Ge företag en rimlig chans att anställa

Så, hur summerar jag mitt dygn i Almedalen? Det är inte lätt.

Ansatsen att egen försörjning ska vara en utgångspunkt för uppehållstillstånd i Sverige förutsätter att människor ges en rimlig chans att etablera sig på arbetsmarknaden och att starta företag. Samt att företagen ges en rimlig chans att kunna anställa. 4 av 5 jobb skapas i småföretagen och dessa kommer spela en helt avgörande roll i att fler asylsökande och nyanlända ska få möjlighet att etablera sig genom arbete.

I Almedalen pratas det, mycket. För egen del har jag mest pratat om att Sverige behöver fler framgångsrika företag så att fler kan komma i arbete. Nu hoppas jag att resten av året följs av mycket verkstad, för ett än mer blomstrande näringsliv för såväl nya som etablerade företagare.

Läs fler krönikor från Almedalen:

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna