För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Almedalen: Varierande näringsliv viktigt för landsbygdskommuner

Publicerad 5 jul 2016
"När traditionella branscher går sämre, som under finanskrisen, finns det andra branscher som till exempel inom turism och besöksnäring som sätter nya rekord" skriver Andreas Vass, analytiker på Företagarna.

Varje Almedalseftermiddag rapporterar någon eller några av Företagarnas medarbetare direkt från Almedalen i en krönika. Andreas Vass berättar om sitt deltagande i två av tisdagens seminarier på temat regionala tillväxtfrågor.

Inledningsvis presenterade Arena för tillväxt sin årliga rapport Sveriges Nya Geografi och fokus i år är kommunerna i den funktionella geografin. Rapporten visar att utvecklingen fortsätter mot allt större och tätare arbetsmarknadsregioner och att den regionala arbetsmarknaden är beroende av en fungerande bostadsmarknad liksom av en transportinfrastruktur. 

Mitt bidrag var att lyfta fram Företagarnas perspektiv på utvecklingen i landet och berättade om att de regioner som har ett varierande näringsliv också har bäst förutsättningar för en långsiktig tillväxt. Det innebär att landsbygdregioner med starka tjänstesektorer också visar störst positiv utveckling.

Det här innebär att när traditionella branscher går sämre, som under finanskrisen, finns det andra branscher som till exempel inom turism och besöksnäring som sätter nya rekord och sysselsätter fler personer just på landsbygderna.

Företagarnas medlemmar på landsbygden kännetecknas av:

  • Större andel små företag och ensamföretagare
    • Högre andel personer som driver företag
    • Högre andel företag i näringar som inte är beroende av en geografisk närhet till marknaden
    • Lägre tillväxt av nya företag
    • Lägre utbildningsgrad

Upplevda hinder hos dessa företagare:

  • Svårt att finna lämplig arbetskraft
  • Svårt att få finansiering, tillgång till lån och krediter
  • Höga arbetskraftskostnader
  • Regelkrångel

För att skapa förutsättningar för fler jobb i växande företag i hela landet så är det därför en pamflett av åtgärder som behövs. Då 4 av 5 jobb skapas av de allra minsta företagen så handlar det framförallt om att sänka kostnaderna för att anställa.

Dessutom behöver vi förenkla och sänka skatterna för att bli internationellt konkurrenskraftiga. Tillgången till lån och krediter är också en viktig fråga för att kunna starta och växa.

Brett grepp utvecklar glesbygd

Sören Häggroth som är huvudsekreterare i landsbygdskommittén berättade om utredningens breda perspektiv och förhållningssätt. Här infaller en samsyn med utredningen då det är viktigt att ta ett brett grepp för att utveckla de allra mest perifera regionerna: Att ge näringsliv och boende de rätta förutsättningar så att man kan verka oavsett man bor. Tillgång till service och infrastruktur.

Men det handlar också om att ta tillvara på nya branscher och lokal kompetens. Vi ser hur nya näringar växer fram inom exempelvis tjänstesektorn, besöksnäringen är stor här och har en växande potential, samt kulturella och kreativa näringar.

Därför är flyget viktigt

Det andra seminariet arrangerades av Swedavia. Det belyste vikten av en flygkapacitet vid Arlanda flygplats och varför man bör investera för att kunna möta utmaningarna med att kunna omhänderta ett allt växande behov av internationell tillgänglighet.

Luftfarten är viktig för ekonomin då hela luftfartssektorn bidrar med 79 mdr till BNP (2 procent) vilket är ett bidrag från att också 102 000 jobb skapas därifrån. 

Mina tre huvudsakliga anledningar till en bra flygkapacitet är:

  • En förutsättning för alla stora som små företag
    Flyget är en viktig förutsättning för att människor och företag ska kunna verka i hela landet. Storleksmässigt så är det inte bara de större företagen som efterfrågar bra tillgänglighet med flyg utan även de mindre företagen. Branschmässigt så är det en bra spridning bland våra medlemmar liksom geografiskt. Mellersta och övre Norrland sticker dock iväg där ästan 70% av företagen anser att flyget är viktigast.
  • För en växande ekonomi - korrelation mellan luftfart och ekonomisk tillväxt.
    Vårt perspektiv är att de möten som flyget kan underlätta till betyder affärer. Stockholmregionen är en bra Hub men jag framförde att det krävs ett bra flygplatsnät i hela Sverige för att företag ska kunna hitta arbetstagare med rätt kompetens oavsett var man bor liksom att kunna få tillgång till utländska marknader och på så sätt öka exporten.
  • Regional utveckling i hela landet
    Flyget är en förutsättning för att företag ska kunna verka och för att människor ska kunna bo och leva i hela landet. Om det ska finnas levande, aktiva och växande landsbygder i Sverige måste vi skapa mer likvärdiga livsvillkor i hela landet. Sådana villkor är att betrakta som långsiktiga investeringar i Sveriges framtid.

Det bör politikerna göra

Jag lyfte fram vikten av en utökad flygkapacitet men även behovet av flygplatslinjer i hela landet. En flygplats betydelse ligger inte hos den enskilda flygplatsen utan i det nätverk som den ger tillgång till.

Slutligen kom frågan upp vad politiken kan göra och här lyfte jag fram den landsbygdsfientliga flygskatten som regeringen nu utreder. Jag berättade att den kommer sannolikt att drabba företag och jobbskapande och att det troligen inte uppmuntrar flygbolagen till att investera i miljövänliga alternativ. Det kommer bli dyrare att driva företag i landet i förhållande till våra konkurrentländer.

Alla i lokalen såg ut att hålla med i den frågan.

Läs också:

Daniel Wiberg:"Digitalisering, digitalisering ... och så förstås en hel del brexit!"

Lise-Lotte Argulander: Almedalen: "Ansvarskoden väcker både intresse och rädsla"

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna