”Gränserna mellan människa och maskin luckras upp”

Tekniken kan vara bra, men produkten dålig. De två faktorerna är inte alltid sammankopplade. Det finns flera olika typer av AI-produkter, de mest sensationella i dag ör OpenAI:s tjänster.
– Det här är första gången jag ser något som kan vända Google upp och ner, säger Andreas Ekström.
AI är ännu i ett tidigt stadium, det behövs mer tid innan tekniken är mer komplett utvecklad. Det är för tidigt för att lova något om dess framtida kapacitet ännu.
– AI är inte att betrakta som en mirakelgörare, utan som en hjälpreda i det vardagliga. Snart är sopsortering ett minne blott. Det kommer AI göra åt oss. Vi behöver se AI som en tillgång i stället för ett hot, säger Ekström.
ChatGPT har ingen egen moral, den lyder sin ägares instruktioner. All typ av AI lutar sig på den information den har fått. Det finns vissa utmaningar framåt, snart kommer alla påverkas av AI på något sätt. Elever ber boten om hjälp med läxor, företagare använder AI som chattfunktion, listan kan göras lång.
– Det vi vinner i effektivitet förlorar vi i inlärning. Vi behöver utsättas för mycket information för att lära oss. Det blir en fara när det bara är AI som får all information, säger Ekström.
Några problem med ChatGPT är bristen källkritik, hur fakta samlas in och att källor inte redovisas. Dessutom hittar boten på egna svar, ett exempel är när man ställer frågan ”vad är skillnaden mellan hönsägg och hästägg?” och får ett långt svar på vad dessa skillnader påstås vara.
– Ännu lurar det ingen – snart lurar det alla, säger Ekström.