headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Företagarnas vd Günther Mårder.

Historisk möjlighet OM politiken håller färdplan

Vi har en historisk möjlighet att kunna berätta för framtida generationer om hur vi flyttade fram positionerna för landets företagare – men jag känner viss oro för om regeringen lyckas hålla färdplanen, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Vi står inför en historisk möjlighet. Vårt politiska påverkansarbete för ett företagarvänligt Sverige har även tidigare levererat frukt år efter år – men givet den överenskommelse som präglar denna mandatperiod med ett uttalat fokus på arbete och företagande finns nu en väg fram.

Hela syftet med den så kallade Januariöverenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna är att gynna arbete och företagande: 30 av 73 punkter är företagarfrågor. 

I avtalet finns rätt förutsättningar för en företagarpolitisk homerun. Men i höstbudgeten som regeringen presenterade den 18 september saknas de stora företagarvänliga reformerna som vi vill se. Det är träff på boll, men absolut inget frivarv.

Det ska på riktigt bli både billigare och enklare att driva företag i Sverige en gång för alla. Det är en ren överlevnadsfråga för Sverige. Och det är politikens skyldighet att skapa dessa förutsättningar.

Nu gäller det att politiken håller sig till den färdplan man kommit överens om. Mitt och Företagarnas fokus är därför att se till att politiken inte kör i diket. Mycket av det som finns i avtalet är frågor som vi på Företagarna drivit på länge för att få in i politiken. Nu arbetar vi ända in i kaklet för förenklad skatt för fåmansföretagare, en moderniserad arbetsrätt, och att fler satsningar anpassade för företagens kompetensbehov ska bli verklighet.

Billigare och enklare, en gång för alla

För att inte tala om ett förenklat skattesystem, lägre arbetsgivaravgifter för fler grupper på arbetsmarknaden - gärna genrella säkningar - och en sund klimatpolitik. Det ska på riktigt bli både billigare och enklare att driva företag i Sverige en gång för alla. Det är en ren överlevnadsfråga för Sverige. Och det är politikens skyldighet att skapa dessa förutsättningar.

Jag vill att vi ska kunna berätta för framtida generationer om hur vi flyttade fram positionerna för landets företagare. Hur vi gjorde det lättare att driva och utveckla sitt bolag. För det är så nya jobb skapas. Det är så välfärdskronor blir till. Och det är så vi bygger det land som vi med stolthet kan överlämna till framtida generationer.

Häng med oss i alla kanaler för att följa vårt arbete!

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap