För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Ny stil blåser liv i hotat glasbruk

Det konkurshotade glasbruket i Skruf har fått glöden tillbaka – och gör en stadig vinst. Ny design, nya kunder och kungens födelsedag bidrog till att rädda företaget.
Publicerad 16 sep 2022
Kent Elm är glasbruksdirektören som inte tvekar att rycka in och jobba praktiskt om det behövs. Bläddra för att se fler bilder. Foto: Kristina Wirén.

2006 tog Kent Elm över ett konkursbo. Numera äger och driver han ett lönsamt och välskött glasbruk som levererar både till den exklusiva designbutiken Svenskt Tenn och till kungen. Hemligheten?

– Det undrar jag med, skrattar han.

Kanske är en del av förklaringen att vd:n för Skrufs glasbruk tar emot klädd i t-shirt och kortbyxor, att kontoret är ett litet krypin mellan den varma hyttan och den kalla efterbearbetningen samt att han aldrig tvekar att rycka in i produktionen när det behövs.

– Jag har jobbat som fan. De första åren var jag här på lördagar, söndagar och kvällar, allt måste fungera. Det har varit dåligt med semestrar, men de senaste åren har jag åkt utomlands en vecka på hösten.

Flera framångsfaktorer

Men det räcker ju inte att jobba som fan om man gör fel saker. Kent Elm hade hunnit med rätt många år som anställd på glasbruket och visste hur han ville driva bruket. Han räknar upp några framgångsfaktorer:

– Självklart måste man jobba på plats för att kunna ta snabba beslut. Man ska ha bra och lojala medarbetare. Det behövs mycket jäklar anamma, och jag sa från början att allt glas som lämnar Skruf ska vara producerat på Skruf. Och det är lätt att producera glas, men man måste bli av med det.

Kunglig storsäljare

Det är också viktigt för honom att det svenskproducerade glaset är formgivet i Sverige. Glaskonstnären och formgivaren Carina Seth Andersson har skapat några av brukets största succéer, bland annat vasen Dagg som endast säljs på Svenskt Tenn i Stockholm. Den står för ungefär hälften av brukets produktion.

När kungen fyllde 70 år uppvaktades han av riksdagen med glasservisen Tjärn, formgiven av Carina Seth Andersson och blåst på Skruf.

– Det var fyra olika sorter, och 600 exemplar av varje. Det är bara kungen som har glasen. Och det gick snabbt. Vi fick förfrågan i december, i mitten av januari presenterade vi designen och därefter tog det fyra månader till färdig produkt. Karaffen har prinsen designat. Vi tillverkade70 exemplar, och glasformen har jag personligen överlämnat till kungen. Den ska inte tillverkas mer.

”För bedriften att lyfta upp småländskt, munblåst glas till Inredningssveriges allra högsta trendtopp”

På skrytväggen utanför Kent Elms kontor finns ett foto från när presenten lämnades över till jubilaren, en bild där glasbruksdirektören för en gångs skull är uppsträckt i kostym, skjorta och slips. Där finns också andra utmärkelser – nyligen utsågs han av designtidskriften Residence till Årets producent och han blev Årets Företagare i Lessebo kommun för några år sedan.

Tillbaka efter dubbla konkurser

När Kent Elm tog över Skruf hade det varit två konkurser på kort tid. Det var inte han som hade det högsta budet, men konkursförvaltaren trodde på honom. Som mest har över hundra man jobbat på bruket.

– Jag behöll en 3–4 stycken. Det är en mycket specifik kompetens som krävs. En av utmaningarna är att hitta bra glasarbetare, och det blir svårare och svårare. Jag har nyligen rekryterat två unga killar från glasskolan i Pukeberg. Tyvärr är det inte så många som går på glasskolan eller Riksglasskolan som det blir duktiga glasarbetare av.

Numera består arbetsstyrkan av elva personer, Kent och de båda döttrarna inräknade. Fem arbetar i hyttan, resten med efterbearbetning, syning, packning och administration.

Några år efter att han tagit över bruket var det nära att han gav upp.

Bankbyte lösningen

– Det var under finanskrisen 2008. Jag var tvungen att låna pengar privat för att klara företaget. Banken sa nej, Almi sa nej och skatten måste in annars hotade konkurs. Jag tog snabblån med 30 procent ränta.

Lösningen blev att byta bank.

– Tack vare att Sparbanken Eken trodde på mig och min idé fick jag låna 800 000 kronor. Då hörde min gamla bank av sig. De krävde att få tillbaka sina pengar, annars hotade de att sätta mig i konkurs. Det jag inte visste då var att Svenskt Tenn skulle höra av sig, och 2009 började vi producera vasen Dagg. Det var Dagg som räddade oss.

Fakta om Skrufs Glasbruk AB.



Företagsledare: Kent Elm, 56 år.
Ort: I Skruv, som ligger i Lessebo kommun i Kronobergs län. Orten heter Skruv, glasbruket Skruf.
Omsättning: 16 mkr (resultat 3 mkr).
Drömkund: Svenskt Tenn.
En order som betydde mycket: Svenska statens 70-årspresent till kungen.


Text: Karin Asmundsson.

Fler nyheter från Företagarna