podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren
Tanya Kolyaka från Ukraina är entreprenör och lärare vid Lunds universitet. Foto: Emil Malmborg.

Från Ukraina till Lund – en lång entreprenörsresa

Tanya Kolyaka har gjort en lång resa från föräldrahemmet på Krimhalvön till en ny tillvaro i Skåne. Under tiden har hon hunnit starta några bolag och blivit ekonomie doktor vid Lunds universitet.
Publicerad 30 mar 2022

Det är bara runt 80 mil fågelvägen från södra Sverige till den ukrainska gränsen där miljontals människor nu flyr det ryska angreppet. För Tanya Kolyaka i Lund känns avståndet längre än någonsin.

– Det som händer i Ukraina är värre än i mina värsta mardrömmar, säger hon. Jag har kvar mina föräldrar och syskon på Krim, och hela situationen känns bara overklig.

Tanya Kolyaka, 36 år, har tillbringat nästan halva sitt liv utanför Ukraina. Hon har bott på många olika platser runt om i världen, startat bolag, pluggat och doktorerat. Hon flyttade till Lund 2009. Åren i Sverige har varit händelserika.

– Jag har drivit företag, lärt mig språket, doktorerat och fått barn, säger hon.

Hon började doktorera vid Lunds universitet 2015. Förra året presenterade hon sin doktorsavhandling Financial Bootstrapping as Relational Contract. Bootstrapping handlar om hur du kan hitta smarta lösningar som ger företaget tillgång till resurser till låg eller, allra helst, ingen kostnad.

Intresset för att driva företag väcktes långt tidigare – under ett år på Island.

– Efter finanskrisen 2008–2009 satsade Island på att bygga upp en bra entreprenörsmiljö, och det var där som jag för första gången fick jobba i en inkubatorsmiljö.

– Jag tog med mig ett litet företag som jag var medgrundare till i Estland. Jag fick träffa en massa intressanta människor under året på Island, bland annat Richard Branson.

Det var också under vistelsen på Island som Tanya tog beslutet att flytta vidare till Lund.

– Jag träffade folk från Skåne, och det var då jag bestämde mig för att jag ville prova att läsa vidare vid Lunds universitet.

Flytten till Skåne blev mer än ett tillfälligt besök. Tanya har i mer än tio år varit verksam som både student, forskare och lärare vid universitetet.

– Jag gillar verkligen att undervisa. Jag kommer från en bakgrund där utbildning är väldigt, väldigt viktigt. Här på universitetet undervisar jag i organisationsteori, ledarskap och marknadsföring på magisterprogrammet i management. Och så blir det några entreprenörskurser på kandidatnivå.

Samtidigt har hon aldrig släppt kontakten med entreprenörslivet. När hon kom till Lund för drygt tio år sedan träffade hon ett gäng studenter på Lunds tekniska högskola som höll på att utveckla ”smarta prylar”, bland annat hur vi kan styra belysning på distans.

– De behövde en affärsinriktad person och jag klev in som medgrundare. Vi drev bolaget fram till början av 2020 då det blev uppköpt av ett norskt företag.

Tanya Kolyaka numera svensk medborgare och hon är tacksam för att hennes son får växa upp i ett fritt samhälle.

– Det ukrainska folket har under de senaste åren fått uppleva hur det är att leva i den fria världen, de har en otroligt stark identitet och landet har för första gången en ledning som inte styrs från Ryssland.

Sommaren 2019 var det senaste tillfället då hon var tillbaka på Krim (som annekterades av Ryssland 2014) för att hälsa på sin familj och vänner. Och på frågan hur framtiden ser ut dröjer svaret ett ögonblick.

– Det som händer nu känns bara så sorgligt och förfärligt. På det personliga planet är jag tacksam att min son får växa upp här i Sverige där han får tillgång till omvärlden.

Foto: Per Manns.

Fler nyheter från Företagarna