podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Äkta jobbskaparmagi

Våra styrande politiker pratar ofta, inte minst när det närmar sig val, om jobbskapandet: ”Vi måste ha fler jobb, vi måste ha fler i arbete.” En del politiker verkar dock hellre sätta sin tilltro till Trollkarlen från Oz än till de som faktiskt skapar arbetstillfällen. I stället för att lyssna på de små och medelstora företagen, och fråga dem vad de behöver för att växla upp, hoppas man på att någon ska vifta med en stav och att allt ska lösa sig ändå.
Publicerad 30 mar 2022
Günther Mårder. Foto: Cornelia Jönsson.

Det är dags att hela samhället diskuterar hur de nya jobben uppstår. Vi vet att 4 av 5 nya jobb skapas i små företag, men hur många fler skulle det kunna vara med en lyhörd politik? Hur mycket större skulle den totala kakan kunna vara? Det är frågor som jag skulle vilja fästa på insidan av varje politikers ytterdörr så att de aldrig kan lämna hemmet utan att få sig en tankeställare. Först när de som tar besluten på riktigt förstår företagandets förutsättningar blir det möjligt att skapa ett klimat där småföretagares vilja att anställa främjas.

"Hög tid för lyhörda politiker"

I brist på magi och genuin insikt om företagandet får vi ändå försöka se vad som går att göra. De första frågorna blir då: Hur mår småföretagen i vårt avlånga land och hur ser förutsättningarna ut i kommunerna? I vår omfattande rapport Företagarfakta 2022 sammanställer vi hur det lokala näringslivet ser ut i Sveriges samtliga 290 kommuner – och för att synliggöra småföretagarens betydelse för kommunen. Visste du till exempel att dessa företag står för den största andelen av skatteintäkterna i hela 189 av Sveriges 290 kommuner? Av de kommunala skatteintäkterna på 482 miljarder kronor så kommer 136 miljarder från småföretagen i Sverige och deras anställda. Pengar som vårt samhälle kan använda för att finansiera vård och omsorg samt rättsväsende och främja barn- och ungdomsidrott. Men också pengar som bara fortsätter komma in till det offentliga om de politiska besluten är kloka och skatterna väl avvägda.

Våra små och växande företag finansierar vår gemensamma välfärd och har de senaste åren skapat jobbmagi på riktigt. Företagarnas arbete främjar det som är viktigt för Sveriges tillväxt, framtid och vår gemensamma välfärd. Jag är stolt över att få representera 60 000 företagare över hela landet, och att dagligen få arbeta med frågor som berör och påverkar er vardag.

Fler nyheter från Företagarna