podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Småföretagen fixar jobben

Publicerad 22 mar 2022
Allt fler svenskar väljer att starta eget och bidra till jobbskapandet. Det visar en ny rapport från Företagarna.
Martin Daniels, statistiker och ansvarig för rapporten hos Företagarna. Foto: Oskar Omne.

Rapporten Företagarfakta 2022 visar på punkt efter punkt vilken avgörande betydelse de mindre företagen har för att skapa arbetstillfällen och bidra till den gemensamma välfärden. Rapportförfattarna konstaterar att intresset för att bli företagare är fortsatt stort. Under 2020 startades det 73 687 nya företag i Sverige. Nyföretagandet är som störst i Danderyd, Båstad och Åre. Det svagaste intresset för att bli företagare återfinns bland invånarna i i Degerfors, Gullspång och Sorsele.

– Rapporten visar att allt fler har valt att bli företagare, en utveckling som har varit den främsta drivkraften för jobbskapande i Sverige under senare tid. En bidragande faktor är sannolikt corona-pandemin som fick många att tänka till och ta steget att bli företagare. säger Martin Daniels, statistiker och ansvarig för rapporten hos Företagarna.

"Resultatet visar att allt fler har valt att bli företagare"

Var tionde svensk är företagare

Företagarfakta visar också att i Sverige är ungefär var tionde sysselsatt en företagare. Den största chansen att stöta på en företagare har du i Borgholm, Berg och Övertorneå där drygt 20 procent av kommuninvånarna titulerar sig företagare. Oxelösund hamnar på sista plats med endast 5 procent företagare.

21 procent av landets företagare är kvinnor. I tre Stockholmskommuner är andelen betydligt högre: Danderyd (36,9 %), Lidingö (33,2 %) och Vaxholm (32,4 %).

Småföretagen största skattbetalare

Småföretagen bidrar också med den största andelen skatteintäkter i majoriteten av landets kommuner. Pengar som används till att finansiera allt från skolor och daghem till hemtjänst och äldreboenden.

– Det är naturligtvis glädjande med fler företagare, och i våra rapporter ser vi hur viktiga småföretagen är för att skapa jobb och finansiera välfärden, säger Martin Daniels.

Företagarnas rapport visar att det är småföretagarna och deras anställda som är de största skattebetalarna i 189 av Sveriges 290 kommuner. Den offentliga sektorn och deras medarbetare står för den största andelen skatteintäkter i 85 kommuner. Och större företag står för den största andelen av de kommunala skatteintäkterna i endast 15 kommuner.

Åre i topp

Småföretagens betydelse för den kommunala ekonomin skiljer sig rejält mellan olika kommuner. I topp hamnar Åre där hela 42 procent av skatteintäkterna kommer från de små företagen. På sista plats hamnar Oxelösund med 17 procent.

 

Fler nyheter från Företagarna