För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Förnyar bygg-Sverige – med pappersreglar

Adjö reglar av stål. Nu kommer Wood Tubes koldioxidsnåla pappersinnovation, som även gör snickarnas jobb lättare.
Publicerad 25 maj 2022
Foto: Oskar Omne.

– Att bygga med papper ska vara ett självklart val för arkitekter och byggare, säger Tobias Söderbom Olsson.

Reglar för innerväggar – gjorda av papper. Det låter intuitivt omöjligt men från Värmland,

med regionens långa historia av skogsindustri och stora kunskap om biobaserade material, kommer det gröna framsteget.

Kommersialiserar forskning

Uppfinnarna Kurt Härdig och Patrik Kämpe hittade civilingenjören Tobias Söderbom Olsson via Sting Bioeconomy och en kommersialisering kunde dra i gång.

– I fjol fick vi det svenska typgodkännande som krävs, vilket är ett bevis på att produkten lever upp till regler om hållfasthet och brandklasser, berättar Tobias.

Byggsektorn står för en stor del av utsläppen i dag, vilket Wood Tube hoppas kunna vara med och förändra.

– Det är häftigt att vara med och ta fram något nytt och det är väldigt motiverande att kunna påverka branschen. Lite kontroversiellt känns det också. Det kittlar lite i magen, konstaterar Tobias.

En analys gjord på Karlstads universitet visar att klimatavtrycket av företagets pappersreglar är klart lägre än dagens stålreglar.

– Vi kan producera 14 Wood Tube-reglar med samma koldioxidutsläpp som en stålregel. Dessutom kan spill från sågverken användas i vår råvara, så att den skog vi tar ner nyttjas effektivt.

Inte bara klimatfördelar

Vid sidan av klimatfördelar har pappersreglarna även fått tummen upp från dem som bygger med materialet.

– Vi får bra feedback från snickare, det är färre tunga lyft och risken för skärskador minskar jämfört med stålreglar, berättar Tobias.

Hittills har Wood Tube genomfört projekt med flera stora fastighets- och byggbolag med lyckat resultat. Nu tar företagets fabrik form i Säffle och dels med stöd av Region Värmland dels tack vare rätt industriell partner.

– Att vi fått in Bergs Timber som delägare har betytt mycket, bland annat att vi får en färdig mall för hur vi ska driva och sköta produktionen i fabriken. Just nu tittar vi på hur vi bygger upp våra processer och emballerar våra produkter på ett så hållbart sätt som möjligt, säger Tobias.

”Spill från sågverken kan användas i vår råvara”

Målet är att få i gång produktionen och leverera ut de första reglarna från fabriken innan sommaren, till väntande kunder i Sverige. En satsning på resten av Skandinavien står på tur. Parallellt träffar Wood Tube många arkitekter och byggföretag för att utbilda om produkterna. Det finns en generell uppfattning om att byggbranschen är konservativ, konstaterar Tobias Söderbom Olsson som har andra erfarenheter.

– De jag träffar vågar tänka nytt. Framför allt stora fastighets- och byggbolag är intresserade. De driver på den miljömässiga utvecklingen, ställer hårdare krav och vill vara först.

Visionen för Wood Tube är tydlig: att mejsla fram det nya normala för bygg-Sverige.

– Våra reglar ska vara en självklarhet för snickare som plockar material i bygghandeln och för arkitekter som ritar nya hus. Och på sikt har vi fler innovationer i produktion, även de baserade på papper.

Fler nyheter från Företagarna