För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

13 trender 2022 från 103 unga idéer

Välkomna uppgraderingar i arbetet för våra vårdhjältar. Innovationer som gör skräp till vårt nya guld. Och väldigt efterlängtade lösningar för grönare energi och bättre batterier i elektrifieringsvågen av samhället. Här är 13 trender bland bolagen som finns med på Företagarnas årliga lista med 103 unga idéer.
Publicerad 25 maj 2022

1. Vårdvässare
Guldkant på livet på äldreboenden. Adjö pappersanteckningar under sjukhusronder. Och hej VR-rehabilitering på distans. Innovationerna inom vården duggar tätt och löser allt ifrån sprutskräck och remisskrångel till spretig, splittrad kontakt med vårdgivare.

2. Bättre bygg
Reglar av trä i stället för stål. Bättre kontroll över leveranser på byggen. Mjölkkartonger som byggmaterial. Och hjälp med att se klimatpåverkan av olika byggförslag inklusive smidigare inlämning av klimatdeklarationer. Många nya hjärnor levererar innovationer och smarta lösningar som uppgraderar byggbranschen.

3. Batteriboom och grön energi
Membran utvunna av trä, som gör batterier grönare. En digital guldgruva för den som letar batterier i andra hand. Molnbaserad koll för bättre återanvändning av batterier. Och smartare elavtal för snabbare elektrifiering av samhället. Stora framsteg syns när nyskapande entreprenörer tar sig an energiutmaningarna.

4. Pet Tech
Överfulla fysiska valpkurser kan bytas mot digitala lektioner för familjens fyrbenta, nya medlem. Försäkringar på modernare vis, digitalt och med gamification, som förebygger skador och problem. Och mästerlig matchning när vovven behöver ett nytt hem, i postpandemivardagen. Businessen kring våra husdjur blomstrar.

5. Smartare mat och Foodtech
Havsmossa som ger oss miljösnäll nyttig näring samtidigt som den skapar efterlängtade, pålitliga jobb ute i världen. Lokalt odlade grönsaker, i containrar och med spillvärme från datacenter. Och näringsriktig dryck baserad på näring ur avokadokärnor som annars bara slängs.

6. Femcare + Femtech
Många unga bolag jobbar ikapp för att balansera upp brister vi länge levt med i hur kvinnor bemöts exempelvis under graviditet och efter förlossning. Nu kommer appar, tjänster och lösningar inom så kallad femcare och femtech. Även roliga, kluriga böcker som i tidig ålder bryter tabun kring kvinnokroppen.

7. Mode 2.0 för alla
Textilindustrin har inte kunnat se sig i spegeln och vara nöjda över sitt koldioxidavtryck och sin miljöpåverkan överlag. Men många jobbar på det, precis som för vem modet skapas. Bland årets nytänkare finns allt ifrån återbruk och cirkulär produktion till kläder med stödfunktioner och designade benproteser.

8. Framtidens juridik
Vissa branscher bevarar traditioner, seder och vanor lite väl länge för sitt eget bästa. Nu är det inte längre enbart business as usual i juristbranschen, när en rad modiga utmanare ger sig in och vänder upp och ner på saker. Exempelvis med automatisering, slopad timdebitering och en mjukare framtoning mot kunder. Och – en juristbyrå kan numera vara en lokal jobbmatchare.

9. Skräp blir guld
Återvunnen plast blir tåligare och får större användningsområden tack vare smart uppgradering via materialet grafen. Gummi kan tillverkas utan fossila bränslen i botten, med bark från björkar. Imponerande och kittlande framsteg syns kring vad vi förut sett som skräp eller rester.

10. Det våras för drönare
Hämtning och lämning av varor upp till 4 kilo – det fixar drönaren. Skogsägare kan plocka sitt virke med jättedrönare utan att skada skog runtomkring. Och viltskador på grödor undviks med drönarhjälp. Spännande steg framåt syns definitivt på drönarfronten.

11. Miljöhjältar
Inredningshjälp med secondhand som standard. Bambuplanteringar som investering. Svanenmärkt målarfärg. Miljövänliga hästtäcken. Hållbara snittblommor på prenumeration. Bantning av elförbrukningen för proffsljudbranschen. Samt halverat vattenbehov för bönder. Kreativiteten är stor när många arbetar hårt för att minska belastningen på klimatet.

12. Digitalisera mera!
Nya generationer som tar digitaliseringen till sågverken. Kamerateknik som automatiserar lagerhantering. En smidig betal- och e-handelstjänst just för småföretagare. Precis som e-signering riktat mot mindre företag, utan för stor prislapp eller krångel. Plus digital insyn kring upphandlingar. Trenden är tydlig bland årets bolag.

13. Verktyg för vardagen efter pandemin
Virtuella versioner av våra kontor, effektivare samarbeten på distans och ljusår smartare paketering inom e-handeln – utan skrymmande onödig luft. Det är välkomna uppgraderingar för livet i spåren av pandemin, precis som verktyg som motverkar psykisk ohälsa hos yngre generationer som kämpar för att hitta fotfästet igen.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna