För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Nytt karriärspår som 50-plussare

Helene Eke trodde att hon skulle ha kvar jobbet fram till pensionen. Men plötsligt blev hon arbetslös när det stora livsmedelsföretaget slog igen. Det var då hon som 50-plussare valde att starta eget i en helt ny bransch.
Publicerad 3 jun 2022
Helene Eke startade eget i tågbranschen efter 35 år som anställd i ett stort livsmedelsföretag. Foto: Stefan Lindblom.

Det har gått fem år sedan Helene Eke förlorade sitt tjänstemannajobb inom logistiksystem och inköp. Tryggheten rycktes undan.

– Jag hade varit på samma företag i 35 år och tänkte att här stannar jag nog till pensionen, säger Helene Eke.

Men plötsligt var hon arbetslös. Finns det plats för en 50-plussare på arbetsmarknaden? funderade hon.

Helene och hennes man Jonas Ottosson började spåna på en affärsidé. Han jobbade i järnvägsbranschen och visste hur tidsödande det var att beställa reservdelar, specialverktyg och förbrukningsartiklar. Allt som behövs vid arbeten ute på spåren skulle beställas från olika leverantörer.

– Tänk om man kunde köpa allt under ett och samma tak, sa vi. Och så växte det fram, berättar Helene.

”Stort lyft när vi vann en upphandling som leverantör till norska järnvägen”

Startade eget direkt

Direkt efter anställningens slut startade hon eget i Ängelholm. Parts and Rail Consulting, PRC, blev namnet på företaget. Personer med kunskaper inom webb och det grafiska fanns i bekantskapskretsen. Resultatet blev en webbshop där man kan beställa i stort sett allt som behövs i arbetet ute på spåren. Det handlar om verktyg, maskiner, rörlaser, kabelsökare, asfaltsrakor, skruvar, borrar, reservdelar och förbrukningsmaterial. Lagret är knökfullt med prylar nischade för järnväg. Bara till en svetsbil som jobbar vid järnvägen krävs 107 olika artiklar.

Behövde anställa

Nervöst var det, även om det ettåriga avgångsvederlaget dämpade oron för ekonomin något. Helene hade ingen erfarenhet av järnvägsbranschen. Det hade däremot hennes man, men han arbetade i Danmark under veckorna. När telefonen började ringa den första dagen stod hon ensam på det lilla kontoret.

– Jag var ärlig när jag inte kunde svara på kundernas fråg0r. Bad att få återkomma.

Det fungerade. Efter några månader ryckte hennes bonusdotter Lina Ottosson in. Hon har arbetat med allt på företaget, inte minst med hemsidan, bokföringen och ordermottagningen. Nu studerar hon och har trappat ner på jobbpassen. PRC behöver därför anställa minst en person för att möta expansionen.

Bygger ut och expanderar

Första året var omsättningen 1,6 miljoner kronor. Tredje året kom ett stort lyft när PRC vann en upphandling som leverantör till den statsägda norska järnvägen. Nu har Jonas sagt upp sig från jobbet i Danmark och arbetar heltid i PRC. Femte året, 2021, var omsättningen 18,6 miljoner kronor. Lagret och kontoret har byggts ut rejält.

– Det här är det bästa jag gjort. Jag saknar inte att vara anställd ett dugg. Men på något vis ligger man alltid lite back. Det finns tusen saker att göra, säger Helene och slår ut armen mot en ställning där massor av pågående ordrar sitter uppsatta.

Kunderna gör oftast sina beställningar via webben, men en och annan kommer direkt till PRC.

– Det här är mitt livsverk. Roligast med att vara sin egen är att jag lär mig så mycket nytt. Att det gått så bra har knappt hunnit sjunka in, säger Helene med ett stort leende.

Text: Sven Rosell.

Fler nyheter från Företagarna