För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Hon fixar 30 procents tillväxt per år

Det var nära att Xcaret Ekonomikonsult i Torshälla lyckades spränga 10-miljonersgränsen. Omsättningen 2021 landade på 9,6 miljoner kronor. Men för Lotta Carlsson, vd och delägare i bolaget, finns det andra mål som är viktigare.
Publicerad 22 feb 2022
Lotta Carlsson tipsar om hur du uppnår ökad tillväxt. Foto: Samuel Unéus.

10 miljoner i omsättning är väl ett hett mål?

– Nej, det tycker jag inte. Det viktiga är att kunna växa samtidigt som du behåller lönsamheten i ditt bolag. Därför är jag extra stolt att vi 2018 och 2021 blev utsedda till Årets tillväxtbyrå i Södermanland av branschtidningen Revisionsvärlden. Tävlingen belönar redovisnings- och revisionsbyråer som lyckas kombinera tillväxt med lönsamhet, säger Lotta Carlsson (som också tog hem priset Årets Företagare i Södermanland 2021).

Varför är tillväxt viktigt?

– Det är tråkigt att stå och stampa på samma ställe. Om du vågar satsa på en tillväxtresa kommer både företaget och du som person att utvecklas. Det är roligt att få utveckla idéer som du tror på.

Beskriv Xcarets tillväxtresa?

– Vi har vuxit med runt 30 procent per år under den senaste 5-årsperioden. Samtidigt har antalet medarbetare vuxit från fem till fjorton inklusive två konsulter.

Vad har ni gjort för att växa?

– Det räcker inte att bara leverera det kunden efterfrågar. Du behöver erbjuda nya tjänster som varken dina befintliga eller potentiella kunder visste att de har behov av. Vi har exempelvis utvecklat en hr-funktion som kan gå in och förhandla med samtliga fackförbund, det är en tjänst som har blivit mycket uppskattad och bidragit till vår tillväxt. Ytterligare en ny tjänst är att vi erbjuder våra kunder finansiering i egen regi i samarbete med det bolag som vår huvudägare driver.

Vad har varit jobbigast?

– Tillväxtresan har inte varit friktionsfri. De tuffaste besluten har varit att behöva säga upp medarbetare som inte har fungerat i teamet.

Vad har blivit enklare?

– Jag behöver inte göra allt själv längre. Vi har kompletterat företaget med en egen hr[1]funktion, och det bidrar till att jag kan fokusera på kundrelationer och andra saker som jag verkligen gillar att göra.

"Våga prioritera och glöm inte bort familjen”

Lotta Carlsson, vd för redovisningsbyrån Xcaret, är delaktig både i sin egen och kundernas tllväxtplaner. Här är tre viktiga erfanehter som hon vill dela med sig av:

Prioritera stenhårt. ”Du behöver tid, energi och resurser för att lyckas. Prioritera resurserna och spring inte på alla bollar samtidigt. Vad är läge att satsa på nu? Vad får vänta?

Bolla med någon som vågar utmana. ”Du behöver en person i din närhet som vågar utmana dina tankar och idéer. Välj någon som är lagom jobbig, som kompletterar dig och dina brister. Det kan handla om en extern styrelsemedlem, en advisory board eller någon annan som du har förtroende för.”

Undvik skilsmässa. ”Entreprenörer tycker i de flesta fall att tillväxtresan är jättekul och stimulerande. Men är planerna förankrade på hemmaplan? Familjen behöver också vara med på resan.”

Text: Per Manns,

Fler nyheter från Företagarna