För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Brist på corona-stöd lämnade kulturen i kylan

När allt såg som mörkast ut lyckades entreprenören Camilla Karlsson lansera sitt drömprojekt Mobil Kultur. Tack vare stöd från flera kommuner och en engagerad region skapade hon jobb och levande musik trots strikta restriktioner. Resultat: 146 konserter ute i kylan.
Publicerad 15 feb 2022
Camilla Karlsson i jämtländska Offerdal är en musikalisk superentreprenör som lyckades få flera kommuner och Region Jämtland Härjedalen att satsa på unika konserter anpassade efter de målgrupper som lidit mest under pandemin. Foto: Anette Andersson.

Alla som träffat Camilla Karlsson i jämtländska Offerdal vet att hon är en musikalisk superentreprenör. Genom företaget Camillas Competens driver hon körer, ordnar företagsevent, håller konserter, röstcoachar och anlitas som soloartist. Listan är längre än så. När pandemin satte stopp för fysiska möten kring musik kollade hon självklart upp vilka stödpaket som kunde kompensera för inkomstbortfallet. Och upptäckte att hon inte var kvalificerad för något.

– Jag hade inte ens rätt till a-kassa, berättar Camilla Karlsson.

För att få arbetslöshetsersättning hade hon behövt lägga ner den enda del av företagandet som inte lamslagits av pandemin: försäljningen av hudvårdsprodukter. Här ville hon ju i stället vårda de kunder hon hade för att inte stå helt utan inkomst.

För att få grepp om vad som gällde gick hon på företagarfrukost med tema corona-stöd, arrangerad av Företagarna och Krokoms kommun.

– Det pratades mycket om bidrag och möjligheter, men jag hade ändå svårt att förstå hur jag som företagare med enskild firma skulle kunna få någon hjälp. När jag insåg att jag inte kunde få omsättningsstöd heller, eftersom jag hade varit sjukskriven under jämförelseperioden året innan, höll det helt på att knäcka mig, säger Camilla Karlsson.

Ur frukostmötet växte det ändå fram ett hopp.

– Jag började fundera på hur jag trots corona skulle kunna jobba med musik och tog kontakt med kultursamordnarna på Krokoms kommun, säger Camilla.

”Vi företagare behöver hjälpas åt och visa att reglerna behöver ändras. Detta samtidigt som vi vågar tänka lite nytt och galet och hitta nya lösningar."

Ambulerande konsertverksamhet

Vid mötet målade Camilla upp bilden av ett gäng musiker på ett turnerande traktorsläp som spelade utanför äldreboenden, skolor och andra kommunala verksamheter. Louise Öhnstedt, folkhälso- och kultursamordnare på Krokoms kommun, nappade och spann vidare. Hon tipsade om regionala medel för kulturprojekt som bidrar till förbättrad hälsa hos befolkningen i Jämtland och Härjedalen. Här fanns 100 000 kronor att söka. En ambulerande konsertverksamhet som denna uppfyllde kriterierna.

– Nu var det ont om tid innan ansökningstiden skulle gå ut. Krokom tipsade om vilka fler kommuner som kunde vara intresserade Strömsund och Bräcke sa ja med en gång när vi erbjöd tre veckors turné per kommun och hur många spelningar som helst – om de stod för mat, uppehälle och reseersättning.

Fast det där med traktorvagn, det var ingen riktigt bra idé. Här behövdes en buss. Nästa samtal gick till regionala scenkonstverksamheten Estrad Norr i Östersund, vars verksamhet finansieras av Statens kulturråd och Region Jämtland Härjedalen.

– Det blev ett snabbt och enkelt beslut, Camillas ansökan var väl underbyggd och kommunerna engagerade, säger Malin Hülphers, scenkonstchef på Estrad Norr, som lånade ut en turnébuss och beviljade 300 000 kronor i regionalt tilldelade statliga medel för att stötta kulturlivet i länet under pandemin.

146 konserter på 39 dagar

De tre kommunerna stod för turnébokningen. Under nio veckor, eller närmare bestämt 39 arbetsdagar, ordnade Camilla och fyra frilansande kollegor 146 unika konserter anpassade efter de målgrupper som lidit mest under pandemin, samt till musikälskare i alla åldrar.

– Vi hade inte kunnat få en bättre utdelning för våra skattepengar och det är kul att en landsbygdskommun som vår kunnat nå ut så brett både geografiskt och åldersmässigt trots pandemin, säger Louise Öhnstedt på Krokoms kommun.

Turnésuccén gav blodad tand, och under 2022 rullar projektet Mobil Kultur vidare, nu med finansiering från Statens kulturråd. Med en större budget sträcker sig årets turné över tre län.

– Det säkrar inkomsterna för mig och mina kollegor under hela 2022, säger Camilla.

Hon uppmanar fler kulturarbetare att inte ge upp utan våga tänka nytt och uppvakta kommunen och det lokala näringslivskontoret. Själv krokade hon arm med Företagarna i Jämtland och uppvaktade politikerna med krav på förbättrade coronastöd för enskilda företagare och kulturarbetare.

– Jag fick till slut omsättningsstöd men bara för en enda månad eftersom jag varit sjukskriven under 2019. Hade de jämfört med 2018 hade det sett helt annorlunda ut. Vi företagare behöver hjälpas åt och visa att reglerna behöver ändras. Detta samtidigt som vi vågar tänka lite nytt och galet och hitta nya lösningar, säger Camilla Karlsson.

Text: Susanna Lindgren.

Fler nyheter från Företagarna