podcast news play företagaren I media förmån faq
Julie Despraz, vd för Alloverse, konkurrerar med storbolagen om attraktiva medarbetare. Foto: Filip Erlind.

Skattefri förmån lockar heta talanger

Entreprenören Julie Despraz behöver anställa ingenjörer i konkurrens med storföretag som erbjuder höga ingångslöner. Hon hoppas att kvalificerade personaloptioner ska ge hennes nystartade bolag en konkurrensfördel i kampen om talangerna.
Publicerad 17 sep 2021

Entreprenörer, innovatörer och investerare har ett nytt favoritord: kvalificerade personaloptioner. Det handlar om ett verktyg som gör det möjligt för nya och växande företag att locka medarbetare med löften om framtida delägarskap och vinster. En av dem som har upptäckt fördelarna med kvalificerade personaloptioner är schweiziskan Julie Despraz, en global nytänkare och entreprenör som valde att slå sig ned i Stockholm för fyra år sedan. Som så många andra entreprenörer flyttade hon in på ett coworkingkontor för att hitta kollegor och en stimulerande arbetsmiljö. Kontoret heter Knackeriet och ligger i Gamla stan i hjärtat av Stockholm, en välkänd adress för digitala entreprenörer som vill träffa likasinnade. Det dröjde inte länge innan hon hittade fyra blivande affärspartner som tillsammans startade företaget Alloverse i början av 2020.

– Vi är ett team på fem grundare som vill att framtidens digitala utveckling ska vara öppen för alla, den ska vara inkluderande och inte filtreras av de stora techbolagen, säger Julie Despraz.

”Det hjälper verkligen nystartade bolag att attrahera nyckelmedarbetare”

Alloverse har precis släppt en betaversion av sin plattform. Där ska fristående utvecklare erbjudas möjlighet att med hjälp av virtual reality bygga nya appar i realtid tillsammans med andra utvecklare runt hela världen.

– Du kan sitta i Sverige, Polen eller Bali, det spelar ingen roll. Med hjälp av VR kan vi utveckla morgondagens appar tillsammans. Open source är vår ledstjärna.

Nästa steg blir att rekrytera nya medarbetare. Planen är att bolaget ska anställa två till fem ingenjörer runt årsskiftet. Men som nystartat bolag är det svårt att konkurrera lönemässigt om eftertraktade ingenjörer med stora och etablerade företag. Alloverse tänker precis som många andra startups använda möjligheten att erbjuda kvalificerade personaloptioner i kampen om talangerna.

– Personaloptioner är ett vettigt alternativ om du vill expandera och accelerera ditt nystartade företag. Utan medarbetare kommer du ingenvart, det är teamet som skapar förutsättningarna för succé.

Att regeringen nu väljer att ytterligare utöka möjligheterna att använda kvalificerade personaloptioner är ett beslut som Julie Despraz välkomnar.

– Det är ett bra initiativ från regeringen, det hjälper verkligen nystartade bolag att attrahera nyckelmedarbetare. Vi har satt av 12 procent av aktiekapitalet för framtida rekryteringar med hjälp av kvalificerade personaloptioner.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.