För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Egen utbildning smider nya medarbetare

Sveriges äldsta yxtillverkare startade en egen utbildning för att lösa personalbristen. En lyckad satsning som har resulterat i fyra nya medarbetare.
Publicerad 28 okt 2021
Kahsai Beyene, Yohannes Tsegai och Johan Ståhlberg granskar det färdiga hantverket. Foto: Henrik Gustafsson Nicander.

Wetterlings är en yxfabrik i Storvik i Gästrikland. Företaget har varit i gång sedan 1880-talet och är därmed landets äldsta yxtillverkare. Wetterlings smider yxor, slipar och skaftar om yxor. Nio av tio yxor går på export över hela världen.

– Yxorna är en traditionell hantverksprodukt. Här arbetar man med händer och armar. Arbetsmiljön är lite annorlunda. Kompetensen behöver byggas upp och upplärningstiden för att lära sig smida är lång, säger vd Johan Ståhlberg.

Det har varit en generationsväxling bland de anställda under senare år vilket skapat behov av nyrekrytering. Wetterlings tvingades leta. Arbetslösheten är hög och många söker jobben, berättar Johan Ståhlberg. Att hitta kandidater med de rätta personliga egenskaperna och erfarenheterna är viktigt för företaget.

För att underlätta rekryteringen av nya medarbetare startade Wetterlings en utbildning tillsammans med Arbetsförmedlingen för fem–sex år sedan. Då hittade företaget tre unga invandrare från Eritrea och de fick instegsjobb. Några år senare rekryterades en fjärde kille från samma land. Alla fyra är nu tillsvidareanställda.

– Gentemot det omgivande samhället har vi blivit lite av ambassadörer i konsten att ta bort fördomar. Företag och kommuner kommer hit på studiebesök. Det är roligt, säger Johan Ståhlberg. Intresset för friluftsliv har ökat under pandemin och yxfabriken ser positivt på framtiden.

– Vi behöver kanske anställa en till, säger Johan Ståhlberg. 

Fler nyheter från Företagarna